De Franciscus Band Leiden bij de Taptoe op zaterdagavond. (Foto: Chris de Waard).

De bijzondere ontstaansgeschiedenis van FBL 75 jaar geleden

Dit drie-oktoberweekend kunnen we tijdens de Taptoe en de Optocht weer volop genieten van de muziek van de show- en marchingbands uit Leiden en omgeving. Eén van die bands is de oer-Leidse Franciscus Band Leiden (FBL). Marlène Mark (saxofoniste) en Kees van Hees (tambour-maître) maakten ons tijdens de uitzending van het programma Cultuur071 deelgenoot van de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de band.

Het is het verhaal van een paar jongens van de scouting die direct na de bevrijding in 1945 onder het podium van het Antonius Clubhuis, het huidige Best Western Hotel aan de Lange Mare, enkele muziekinstrumenten vonden en een bandje oprichtten.

Lees en luister hier alles van Cultuur071 over cultuur in Leiden

Marchingbands doen meer dan muzikale optredens, ze leiden ook jongeren op tot muzikant. “Omdat we uitsluitend met vrijwilligers werken, kunnen we – anders dan de muziekscholen – op een voor ouders financieel zeer aantrekkelijke wijze muzieklessen aanbieden”, aldus Kees van Hees. Hij roept geïnteresseerden dan ook op om op 5 of 8 oktober de Open Dagen te bezoeken die FBL samen met K&G organiseren in het clubgebouw aan de J.C. de Rijpstraat in Leiden.

Daarnaast wil FBL graag in contact komen met oud-leden om hen uit te nodigen voor de reünie in het kader van het 75-jarig bestaan op 5 november. Zij kunnen zich aanmelden voor de reünie via: jpderoode@hotmail.com of via de Facebookpagina Oud Leden FBL.

Cultuur Leiden #cultuur071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×