(Foto: Hans Adema).

Zeldzaamste paddenstoel ter wereld groeit in Leiden

De Zwarte Amaniet is een zeer zeldzame paddenstoel die voor het eerst in 1985 werd beschreven. De zwam is pas in drie landen ontdekt, waaronder Nederland en nu blijkt hij ook in Leiden te groeien.

Schimmelexpert Hans Adema vond de bijzondere soort onlangs in Polderpark Cronesteyn. “Bij elkaar waren het vijftien exemplaren”, meldt de Leidenaar op Facebook. Waar hij ze precies heeft ontdekt, geeft hij niet publiekelijk prijs. “Ik heb vier locaties ontdekt. Een ervan deel ik op verzoek, de drie andere niet. Ik geef de vindplaats alleen door aan mensen die ik kan vertrouwen.”

Adema krijgt veel bijval voor dat besluit. Veel liefhebbers zijn bang dat er veel mensen gaan kijken als de exacte plek bekend wordt en dat de paddenstoelen vertrapt of zelfs meegenomen worden.

Ook natuurliefhebber Theo Westra bevestigt dat de zwarte amanieten in Leiden voorkomen. Hij ontdekte er een stuk of twintig. De bijzondere paddenstoelen komen zo sporadisch voor dat ook Westra niet vertelt waar hij ze precies heeft aangetroffen.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×