Auke-Florian Hiemstra met twee exemplaren van zijn boek. (Foto: Robbert Beurse).

Auke-Florian schrijft kinderboek: 'Ik hoop dat ze het boek ook snel weer dichtklappen'

De Leidse bioloog Auke-Florian Hiemstra heeft een boek geschreven. In ‘Perronpapegaaien & krekelcriminelen’ deelt hij op een laagdrempelige manier verhalen over de dieren die in de stad te vinden zijn. Gisteren, op dierendag, presenteerde Hiemstra zijn boek in museum Naturalis.

“Het is eigenlijk geen echt kinderboek. De weetjes die erin staan zijn leuk voor 9 tot 99-jarigen”, vertelt Hiemstra. De bioloog wil uiteraard dat zijn boek veel gelezen wordt. “Maar ik hoop dat ze het boek ook snel weer dichtklappen en naar buiten gaan om de dieren in het echt op te zoeken”, vertelt hij enthousiast bij de presentatie in het museum.

Robbert Beurse sprak met bioloog Auke-Florian Hiemstra over diens boek ‘Perronpapegaaien & krekelcriminelen’.

Hiemstra moedigt iedereen aan om op ‘stadssafari’ te gaan. “Er is zoveel natuur onder onze neus te vinden. Daar moet de jeugd al vroeg mee te maken krijgen. Uit een Engels onderzoek bleek dat de meeste kinderen meer Pokemons dan diersoorten konden opnoemen. Dat doet pijn aan mijn biologenhart.”

Fluitje
De dieren in het boek kregen allemaal een bijnaam. “De perronpapegaai is bijvoorbeeld geen papegaai maar een spreeuw. Op stations zorgen de vogels voor grappige situaties, omdat ze zulke goede imitators zijn. Zo zijn er die het fluitje van de conducteur perfect na kunnen doen. Ook bij voetbalwedstrijden zorgen deze ‘kunstenaars’ wel eens voor problemen”, vertelt Hiemstra. Hij gaf de stadsdieren bijnamen omdat hun verhalen dan beter in je geheugen zouden blijven hangen.

Tekeningen
Annette Fienieg maakte bij ieder stadsdierenverhaal een natuurgetrouwe illustratie. “Dat heeft ze geweldig gedaan. Ik vind de tekeningen echt geweldig.”

Meerkoeten
Tijdens de boekpresentatie kreeg oud-stadsbioloog van Amsterdam Remco Daalder het eerste exemplaar van het boek van Hiemstra overhandigd. “Remco is een van de weinige mensen die net zo gek is van meerkoeten als ik. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven! Het kon niet anders dan dat ik het eerste boek aan hem gaf”, verklaart Hiemstra.

Ondanks dat het schrijven naar meer smaakt, richt Hiemstra zich de komende tijd op een ander schrift: “Het is heel gaaf om zo’n kinderboek te schrijven, maar het was wel een hele klus. In de diepe avonduren heb ik nog hoofdstukken zitten typen. Nu moet ik mijn aandacht echt weer leggen bij mijn onderzoek. Mijn volgende boek is mijn proefschrift”, grapt de trotse bioloog.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×