(Foto: Robbert Beurse).

KNGF start stickeractie: 'Hulphond wordt nog veel te vaak geweigerd'

De organisatie achter hulp- en geleidehonden in Nederland, KNGF, trekt aan de bel. Uit onderzoek blijkt dat hulphonden, ondanks verschillende voorlichtingscampagnes, nog altijd regelmatig niet naar binnen mogen in winkels en restaurants. Met een stickeractie, waarmee organisaties kunnen aangeven dat hulphonden WEL welkom zijn, hoopt de organisatie de wereld van ‘het baasje’ van de hulphond een stuk groter te maken.

Om het bewustzijn te vergroten is de organisatie daarom de stickeractie gestart. “Iedereen kan op geleidehond.nl een flyer en een raamsticker aanvragen. Vraag of je favoriete winkel, restaurant, kroeg, theater of sportclub de sticker op het raam plakt om duidelijk te maken dat hulphonden welkom zijn”, legt ambassadeur Joke Larrewijn uit. Wanneer gebruikers van een hulphond zien dat hun dier mee naar binnen mag, geeft hen dat een ‘welkom’ gevoel. “En we hopen natuurlijk dat andere ondernemers er dan over na gaan denken en besluiten dat de honden voortaan ook bij hen welkom zijn.”


KNGF ambassadeur Joke Larrewijn in gesprek met Robbert Beurse over toelaten geleidehonden.

Discriminatie
Formeel is het weigeren van een hulphond discriminatie op grond van handicap. “Het mag dus officieel niet eens. Natuurlijk zijn er ook hygiënevoorschriften, maar dit gaat voor”, vindt Larrewijn. Ze voegt toe dat restauranthouders niet bang hoeven te zijn dat een hulphond direct na binnenkomst doorloopt naar de keuken. “Het is geen normale huishond, maar een professioneel getrainde hond met focus op zijn werk, die zich netjes gedraagt en die goed wordt aangestuurd door zijn baas”, weet ze.

Mayke Zaman is afhankelijk van een rolstoel. Zij is dolblij met de de hulp van haar assistentiehond. “Het is zo belangrijk dat mijn Eske overal mee naartoe gaat,” vertelt ze, “dankzij haar kan ik er op uit met mijn gezin. Helaas gebeurt het me op genoeg plekken dat ik eerst een discussie moet aangaan voordat ik met Eske naar binnen mag. Een discussie of een weigering zie ik als een persoonlijke aanval. Zo voelt het. Ik word als persoon niet geaccepteerd, want ik heb Eske nou eenmaal nodig. Ze is een deel van mij.”

Op dit moment wordt een hulphond in 20 procent van de gevallen geweigerd. KNGF hoopt met de stickeractie dit percentage flink omlaag te krijgen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×