Wethouder René Zoetemelk met een van de bordjes die bij de actie '1K Z1E J3' horen. (Foto's: Chris de Waard).

Gemeente Voorschoten gaat met inwoners in gesprek over zelfdoding

De gemeente Voorschoten geeft op 7 oktober het startschot voor de campagne 1K Z1E J3 (Ik zie je). Het gaat om een initiatief dat het taboe wil doorbreken op het spreken over zelfdoding en mentale problemen.

Wethouder René Zoetemelk gaat op een bankje in Voorschoten het gesprek aan met een inwoner met suïcidale gedachten. Doel van dit gesprek is elkaar echt te zien en van elkaar te leren wat er gedaan kan worden om elkaar te helpen.

Door heel Voorschoten zijn inmiddels bankjes te vinden met daarop een goudkleurig plakkaat. Deze plakkaten zijn bedoeld om inwoners te helpen het gesprek over zelfdoding en mentale problemen met een mede-inwoner aan te gaan. “De plakkaten zijn vanwege het makkelijk schroefbare materiaal van parkbankjes vooral te vinden in de Voorschotense parken, maar elk bankje in het dorp kan een geschikte plek vormen voor een goed gesprek samen”, zo laat de gemeente weten.

Taboe
Op het praten over zelfdoding rust vaak een taboe. Het voeren van een gesprek kan opluchten en het begin zijn van een oplossing. “Iedereen kan zo’n gesprek voeren. Dat kan spannend voelen, maar is zeker niet moeilijk. Met elkaar praten kan thuis, op het werk, in een café, tijdens het uitlaten van de hond, telefonisch en digitaal, of gewoon buiten op een bankje in het park.”

1K Z1E J3
Via de campagne ‘Ik zie je’ helpt de gemeente mensen die meer willen weten over hoe ze een gesprek kunnen aangaan. Hulpmiddelen daarbij zijn onder andere de interviews waarin schrijver en presentator Özcan Akyol een gesprek voert met bekende Nederlanders via 113 Zelfmoordpreventie. Ook is er een gratis online training.

113
Wie denkt aan zelfmoord kan altijd anoniem bellen met 0800-0113 of 113. Via 113.nl kunnen mensen chatten met een van de hulpverleners.

Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×