Tom Buijtendorp. (Foto en video: Roeland van Wely en Rik Visser).

Romeins Voorburg komt tot leven in nieuw boek en bij RMO

Bij Voorburg lag zo’n 2000 geleden een Romeinse stad, Forum Hadriani. De locatie van deze stad staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. In zijn nieuwe boek ‘De vergeten stad’ neemt Leidenaar Tom Buijtendorp de lezer mee naar Forum Hadriani en het Rome van de Romeinse keizer Hadrianus (117-138). Het Rijksmuseum van Oudheden organiseert bij het verschijnen van het boek een kleine online tentoonstelling over Romeins Voorburg.

Lange tijd was onduidelijk waar de Romeinse stad, dat afgebeeld stond op een oude Romeinse kaart, precies lag. Tot Caspar Reuvens, de eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden en ’s werelds eerste hoogleraar in de archeologie, de stad begin 19e eeuw opgroef. Lange tijd bestond er nog twijfel of het daadwerkelijk om een stad ging, en niet om een fort. Maar eind 20e eeuw bleek uit inscripties onmiskenbaar dat het om een stad ging.

In het boek van Buijtendorp wordt het dagelijkse leven in Romeins Voorburg beschreven, hoe mensen dachten en zich gedroegen, en hoe hun fysieke omgeving eruit zag. In het Rijksmuseum van Oudheden zijn nog teruggevonden details van een wandschildering te zien van het openbare badhuis. In het boek brengen illustraties van Bob Brobbel van het openbare badhuis, huizen en de graven buiten de poort de stad visueel tot leven.


Boek ‘De vergeten stad’. (Abeelding: PR).

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×