Gerben Karstens wint in 1976 als eerste Nederlander op de Champs-Elysées. (Foto: ANP).

Leids wielericoon Gerben Karstens overleden

Wielericoon Gerben Karstens is zaterdag overleden. De Leidse oud-wielrenner, die actief was in de jaren 60 en 70, werd 80 jaar oud. Karstens kreeg enkele weken geleden een herseninfarct.

Gerben Karstens, die voor veel mensen bekend was als ‘de clown’ onder de wielrenners, schreef zes etappes in de Tour de France achter zijn naam en wist veertien ritten in de Ronde van Spanje te winnen. Ook in de Giro d’Italia ging hij in een parcours met de zege aan de haal. Hij won als amateur samen met Evert Dolman, Jan Pieterse en Bart Zoet de gouden medaille op de Olympische Spelen van 1964 op het onderdeel 100 kilometer ploegentijdrit. De in Voorburg geboren notariszoon was een erkend sprinter.

Op 18 juli 1976 was de Leidenaar de eerste Nederlander die op de Champs-Elysées de slotetappe van de Tour de France won. Twee jaar eerder mocht de bij velen geliefde prof al twee etappes de gele trui dragen. Toen had hij al naam gemaakt in het peleton.

Grappenmaker
‘De Karst’ maakte niet alleen faam vanwege zijn uitmuntende wielerprestaties. Ook zijn grappen trokken de aandacht. Zo ontsnapte hij ooit uit een peloton om zich vervolgens in de struiken te verstoppen. Terwijl het peloton naarstig op zoek ging naar de ontsnapte renner, had hij zich stiekem weer achter aangesloten bij de grote groep. Het maakte hem geliefd.

Na zijn carrière liet de fietsende lolbroek het wielrennen achter zich om te gaan werken in een fietsenwinkel. Later zeilde hij de wereld over om vervolgens zijn hart te verliezen aan de golfsport. Karstens kreeg enkele weken geleden een herseninfarct en overleed zaterdag in Dongen.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×