(Video: Robbert Beurse).

Leiden heeft het grootste groene zonnedak van de Benelux

Bovenop het Snellius-gebouw in het Leiden Bio Science Park ligt het grootste groene zonnepanelendak van de Benelux. Maandagochtend werd het duurzame dak officieel ‘geopend’. Geïnteresseerden konden het dak op om de unieke combinatie van zonnepanelen en sedumplantjes van dichtbij te bekijken.

Het bedrijf Solar Sedum plaatste in de afgelopen maanden 590 zonnepanelen en 57.000 sedumplantjes op het 2.800 vierkante meter grote dak. Het sedum houdt zestig liter water per vierkante meter vast. Dat zorgt voor verkoeling in het gebouw. “En het houdt de zonnepanelen lekker fris, waardoor ze een hoger rendement opleveren”, weet projectmanager van de universiteit Theo Kes.

Ambitie
Kes heeft de smaak te pakken. “We hebben al wat zonnedaken aangelegd, maar vanaf nu hebben we de ambitie om alle andere daken die nog komen op deze wijze aan te leggen. Dus zonnepanelen, gecombineerd met sedum.”

Ook wethouder Fleur Spijker van Economie, Kennis, Sport en Gezondheid wordt enthousiast van het dak. “Ik ben ontzettend trots dat de universiteit dit heeft verwezenlijkt. Dit is een goed voorbeeld voor anderen. Dit kan alleen maar in Leiden”, zegt ze nadat ze een kijkje op het dak heeft genomen.

Kaal
Het duurt nog even voor het sedum volgroeit is. “Nu is het nog een beetje kaal. Maar ik beloof dat ik over een jaar nog eens naar boven klim om te kijken hoe groen het inmiddels geworden is”, grapt Spijker.

Het groene dak levert naast verkoeling ongeveer 213.000 KWh aan elektriciteit. Dit is vijf procent van het jaarlijkse verbruik van het enorme universiteitsgebouw.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×