De plannen werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Leiden-Noord. (Foto's: Chris de Waard).

Groot deel Willem de Zwijgerlaan verdwijnt onder nieuw park

De gemeente Leiden en woningbouwcorporaties De Sleutels en Ons Doel zaterdag de voorlopige plannen voor een groot gebied aan weerszijden van de Willem de Zwijgerlaan gepresenteerd aan de huidige bewoners. Daar worden de komende tien jaar ongeveer drie keer zoveel woningen gerealiseerd vergeleken met de huidige bebouwing. Ook wordt er een nieuw park aangelegd.

Nu staan er in het gebied verouderde flatgebouwen uit de jaren ’50 en ’60. De woningen in de hoven aan de noordkant van de Willem de Zwijgerlaan zijn eigendom van De Sleutels. Die worden gesloopt om plaats te maken voor ongeveer drie keer zoveel duurzame appartementen in woongebouwen van vijftig tot zeventig meter hoog.

Wat er met de woningen in de zes hofjes tussen de Willem de Zwijgerlaan en de Surinamestraat gaat gebeuren, is alleen op hoofdlijnen bekend. Eigenaar Ons Doel studeert nog op de plannen en organiseert de komende tijd ook nog bijeenkomsten met de huurders. Het is de bedoeling dat een deel van de huidige flats wordt gesloopt en een deel wordt gerenoveerd. Voor sloop komen waarschijnlijk de lagere woonblokken als eerste in aanmerking. Daar is immers het meeste ruimte te winnen door hogere nieuwbouw.

Chris de Waard sprak bij het presentatie met de betrokken wethouders Terpstra en North, de nieuwe directeur Danny Wijnbelt van De Sleutels, manager Vastgoed Miriam van Dijk van Ons Doel en met enkele huidige bewoners.

Wel is duidelijk dat Ons Doel het project begint op de hoek met de Sumatrastraat. Op het nu nog onbebouwde ‘rode touwenplein’, genoemd naar het speeltoestel dat daar staat, komt nieuwbouw. Voor de speelplek en voetbalkooi moet tijdens de transformatie van de buurt een tijdelijke plek worden gevonden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een definitieve plek wordt gevonden aan de noordkant van de dan door en tunnel lopende Willem de Zwijgerlaan.

De Zwijger
De hoven worden in de toekomst via het nieuw aan te leggen ‘Park de Zwijger’ verbonden met het gebied aan de zuidkant van de Willem de Zwijgerlaan. Dat park wordt aangelegd op een overkluizing van de Willem de Zwijgerlaan. Door de weg vanaf het Kooiplein tot aan de Sumatrastraat in een tunnel te stoppen, ontstaat ook meer openbare ruimte tussen de nieuwe woongebouwen. Anders dan bij de twee bestaande overkluizingen, die bij de Marnixstraat en bij de Kooilaan, wordt de nieuwe oversteek in parkvorm min of meer aangelegd op maaiveld. Tussen de Sumatrastraat en Sint Eustatiusstraat wordt het helemaal vlak en tussen de Sint Eustatiusstraat en de Sint Maartenstraat maximaal 1,20 meter hoog.

De rotonde bij de Kooilaan wordt aangepast waardoor autoverkeer daar in de toekomst ook rechtdoor kan rijden via de Verlengde Kooilaan. De huidige Pieter Bothstraat verdwijnt. De Verlengde Kooilaan gaat vervolgens langs de volkstuinen van Ons Buiten en de sportvelden van Roodenburg over het Joop Vervoornpad naar de IJsselmeerlaan lopen.

Leiden Maatschappij Politiek Park de Zwijger


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×