(Foto: Chris de Waard).

Gemeente helpt Ins Blau met eenmalig bedrag, maar weigert salarisverhoging directie

Theater Ins Blau krijgt eenmalig 110.000 euro van de gemeente Leiden als aanvullende subsidie voor het theaterseizoen 2022-2023. Dat schrijft het college van B en W aan de Leidse gemeenteraad. Dit bedrag komt uit de ‘regeling coronasteun cultuur 2022’ en is bedoeld om directe sluiting te voorkomen en om de periode tot een structurele oplossing te overbruggen.

Het theater schreef voor de zomer een brief aan de gemeenteraad en riep daarin op de subsidie te verhogen om het personeel te kunnen blijven betalen. “Ins Blau vraagt voor volgend jaar een subsidie van 417.278 euro voor loon- en salariskosten. Dat is een stijging van 92 procent ten opzichte van vorig jaar”, zo schrijft het college dat niet van plan is om zomaar aan dat verzoek tegemoet te komen. “Culturele instellingen zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor een gezonde bedrijfsvoering.”

Het college vindt de gevraagde extra subsidie ook niet voldoende onderbouwd. “Het gaat om bijna een verdubbeling van de loonkosten die Ins Blau volledig bij de gemeente wil neerleggen.”  Daar komt volgens het college nog bij dat een groot deel van dat extra geld bij de directie terecht zou komen en niet bij de theatertechnici.

Het college wil dat het theater nog dit jaar enkele toekomstscenario’s uitwerkt waarin Ins Blau laat zien een financieel gezonde instelling te zijn. Ook voor het vinden van een structurele oplossing is Ins Blau volgens het college in eerste instantie namelijk zelf aan zet.

Cultuur Leiden Politiek Financiële problemen Ins Blau


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×