Tips om zelf of gezamenlijk groente of kruiden kweken, maar ook volop aandacht voor streekproducten op de eerste Leidse Voedselmarkt. (Foto's: Chris de Waard).

Eerste Leidse Voedselmarkt smaakt naar meer

Ontdek voedsel van om de hoek. Dat is de doelstelling van de ‘Eerste Leidse Voedselmarkt’ die zondagmiddag werd georganiseerd in het buurtrestaurant van woonzorgcentrum De Parelvissers in Leiden Zuidwest. “De eerste, maar in Leiden betekent dat vaak het begin van een nieuwe traditie”, zei wethouder Fleur Spijker die de voedselmarkt opende.

Dat hopen de organisatoren ook. Niet alleen dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt, maar vooral dat veel meer mensen in Leiden zich bezig gaan houden met gezond en duurzaam geproduceerd voedsel als thema. “Voedsel is nu van niemand”, zegt Michiel Janssen van de Leidse Donut Coalitie die het initiatief voor de voedselmarkt nam. Die organisatie wil een eerlijke sociale basis voor iedereen, binnen veilige ecologische grenzen. Daar komt ook de naam vandaan. De vorm van de donut geeft de bandbreedte aan waarbinnen de economische activiteiten plaats kunnen vinden.

Op de voedselmarkt presenteerden allerlei ecologische streekinitiatieven op het gebied van voedsel zich aan de wijk, de bewoners van De Parelvissers, geïnteresseerden en ook aan elkaar. Want de voedselmarkt draaide ook al snel uit op een netwerkbijeenkomst voor iedereen in Leiden en omgeving die iets met voedsel (verbouwen) wil.

Chris de waard nam zondagmiddag een kijkje bij de Eerste Leidse Voedselmarkt en maakte er een reportage.

Oesters
Zo waren de mensen van het eerste Leidse voedselbos Okkerheide aanwezig, maar ook de Bomenbond Rijnland die graag zou zien dat in Park Hooghkamer langs de Korte Vliet een voedselbos ontstaat. Marga van Willigen van de Buurttuintje Merenwijk liet zien dat je met heel eenvoudige middelen ook op balkon of zelfs in de vensterbank groente en kruiden kunt verbouwen en op wat grotere schaal verbouwt Joost La Lau bijzondere kruiden in Alphen aan den Rijn. “Dit is oesterblad. Proef maar. In sterrenrestaurants gebruiken ze dat voor vegetarische oesters.”

Voedselraad
Volgende stap is, zo hoopt de donutcoalitie, een Leidse Voedselraad. Die zou volgend jaar opgericht kunnen worden. “Maar we wilden nu eerst iets heel concreets organiseren en dat werd deze voedselmarkt”, vertelt Janssen van de Leidse Donut Coalitie.

Een ander initiatief van de Leidse Donut Coalitie is de Leidse Laptoppers.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×