Voorzitter emil Broesterhuizen proost met de aanwezigen op het 60-jarig bestaan van de LVU. (Foto's: Chris de Waard).

Volksuniversiteit Leiderdorp viert 60-jarig jubileum

Met een bijeenkomst in sociaal cultureel centrum De Sterrentuin in Leiderdorp vierde de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) het 60-jarig bestaan met relaties, vrijwilligers en politici uit het dorp.

In september 1962 ging de afdeling Leiderdorp van K&O (Kunst en Ontspanning) Leiden van start. Niet met cursussen, maar met concerten die drie keer per jaar in de Dorpskerk werden gegeven. Enkele jaren later werden de eerste cursussen georganiseerd.

Het Leiderdorpse afdelingsbestuur stelde zich, daarbij gesteund door de gemeente, steeds zelfstandiger op en stond in die periode voortdurend op gespannen voet met het overkoepelende K&O-bestuur in Leiden. Dat leidde in 1978, met instemming van K&O Leiden, tot de oprichting van de Stichting Leiderdorpse Volksuniversiteit. Wel had K&O Leiden nog een stevige vinger in de pap in het bestuur van de nieuwe stichting. Zo moesten onder meer de jaarstukken van de Leiderdorpse tak vanuit Leiden worden goedgekeurd. De spanningen bleven, totdat de Leiderdorpse stichting in 1990 uit het K&O-verband stapte en onafhankelijk verder ging als LVU.

Voorzitter Emil Broesterhuizen over het jubileumfeestje van de LVU en de uitdagingen waar de organisatie voor staat. Met name op het gebied van nieuwe aanwas onder vrijwilligers en bestuur.

Cursusaanbod
De afgelopen jaren groeide het pakket aan cursussen van de LVU steeds verder uit. “Sinds 2011 bieden we dat aan onder de leus ‘Er is nog zoveel leuks te leren!’ vertelt Broesterhuizen. “Vooral het cursusaanbod met een cultureel tintje scoort goed. Talen is lastiger, maar op de vlak is natuurlijk ook meer concurrentie.”

In het kader van het jubileumjaar, de exacte dag is niet meer te achterhalen, maar was waarschijnlijk ergens begin september, organiseert de LVU een aantal extra activiteiten en uitjes naar bijvoorbeeld musea. Ook gaat een groep binnenkort een kijkje nemen bij ‘The Valley’. Het bijzondere bouwproject aan de Zuidas in Amsterdam. Vorige week werd de tiende editie gehouden van het ‘Groot Leiderdorps Dictee’ met ’s middags voor het eerst ook een ‘Leiderdorps scholierendictee’.

Cultuur Leiderdorp Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×