(Video: Robbert Beurse).

Groeiende bloedbank Sanquin opent nieuwe plek op Bio Science Park

Bloedbank Sanquin Leiden heeft haar nieuwe locatie feestelijk geopend. Wethouder Abdelhaq Jermoumi verbond symbolisch een bloeddonor en een ontvanger met een rood lint. Sinds de oprichting in 1946 was de bloedbank gevestigd naast het Academisch Ziekenhuis Leiden, het latere LUMC. Het nieuwe onderkomen is een kilometer verderop op het Bio Science Park.

“We zaten op een goede locatie, maar we groeiden uit ons jasje. De vraag naar bloed en plasma stijgt. Maar er moet ook plek zijn om te kunnen doneren. Op de oude locatie hadden we 18 stoelen, nu zijn het er 21”, vertelt teamleider van Sanquin Leiden, Manon de Graaf.

Tijdens de openingshandeling wist Jermoumi te vertellen dat er in Nederland veel meer vrouwen bloeddonor zijn dan mannen. “Dat is echt uniek in de wereld. Hoe het komt weten we niet, maar in vrijwel alle andere landen is die verhouding andersom.” Om ook andere mannen te overtuigen bloed of plasma te ‘geven’ biedt de wethouder aan om zelf donor te worden. “En ik heb een groot netwerk. Als er behoefte is aan een bepaald type bloeddonor dan zal ik mij inzetten om mensen te koppelen”, belooft hij.

De nieuwe bloedbank is vijf dagen per week geopend. Naast de doneerruimte is er een donorcafé waar donoren terecht kunnen om iets te eten of te drinken.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×