Burgemeester Lenferink in gesprek met Chris de Waard over de financiële crisis.

Inwoners met financiële problemen op Rijksregelingen aangewezen

De gemeente Leiden kan niet heel direct iets doen voor inwoners die in de financiële problemen komen door de hoge inflatie en de energiecrisis. Dat zegt burgemeester Lenferink in een gesprek met Sleutelstad.

Leiden had de afgelopen tijd een paar keer miljoenenmeevallers, maar die staan volgens Lenferink in geen verhouding met de kosten die zijn gemoeid met het compenseren van mensen die last hebben van de crisis. “De omvang van die financiële problemen is veel groter dan de gemeentelijke begroting. Voor oplossingen moeten we hier echt naar het Rijk kijken”, aldus Lenferink.

De enige financiële steun die de gemeente Leiden wel kan geven aan inwoners, zijn regelingen die van het Rijk afkomstig zijn, zoals de energietoeslag. “En dat zorgt al voor veel extra werk. Het kost ons als gemeente veel inzet van mensen en daarmee de grootste moeite om dat allemaal goed uit te voeren.”

Lenferink heeft er wel vertrouwen in dat de Rijksregelingen zullen volstaan. “Er wordt een heel behoorlijk bedrag voor uitgetrokken en wij als gemeente mogen geen inkomenspolitiek bedrijven. Dit moet het Rijk doen.”

De enige groep die in Leiden, althans op individuele basis, wel wordt geholpen als er echt financiële problemen ontstaan, zijn studenten. Die krijgen tot nu toe geen energietoeslag van het Rijk, ook al heeft een rechter inmiddels bepaald dat ook zij daarvoor in aanmerking komen. “Maar dat is nog niet geregeld. In Leiden hebben we daarom de bijzondere bijstand voor deze groep opengesteld.”

Voor de langere termijn zet Leiden in op de aanpak in wijken. Het isoleren van huizen bijvoorbeeld. “Maar dat duurt te lang als oplossing voor deze winter”, zegt Lenferink. “Maar je kunt ook wel zelf een aantal maatregelen nemen. Ik doe ook extra trui aan.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×