Een voorleesbijeenkomst van de Voorleesexpress (Foto: Jelmer de Haas).

De VoorleesExpress helpt bij leren van Nederlandse taal

Voorlezen bij gezinnen waar dat minder vanzelfsprekend is. Daarvoor is het project de VoorleesExpress in het leven geroepen. Vrijwilligers helpen zo gezinnen bij het leren van en kennismaken met de Nederlandse taal.

Een van de vrijwilligers van JES Rijnland (Stichting jeugd en samenleving Rijnland) die al enige tijd langsgaat bij gezinnen is Liesbeth van Amersfoort. Ze doet dit al negen jaar vertelt ze in de Avond met Sleutelstad. Van Amersfoort bedenkt wat bij de kinderen past en zoekt de boeken uit in de bibliotheek.

“Het is niet alleen voorlezen maar bijvoorbeeld ook spelletjes spelen, zolang het maar met taal te maken heeft.” Soms leest ze ook voor uit iets anders zoals de krant. “Vooral de wat oudere jongens maak je blij met het sportkatern.” De bedoeling is dat de ouders ook bij het voorlezen aanwezig zijn zodat die het later over kunnen nemen.

Het idee van het project is dat vrijwilligers gekoppeld worden aan een gezin uit de buurt. Een programma bestaat uit 20 keer een uurtje voorlezen. Aan het eind wordt er afscheid genomen en een diploma uitgereikt. “Met sommige gezinnen heb ik nog wel contact. Ook omdat je uit dezelfde buurt komt. Ik krijg nog weleens berichten over hoe het met een kind gaat en hoe trots de ouders zijn. Je leert zelf ook heel veel over nieuwe culturen.” Momenteel is er ruimte voor nieuwe vrijwilligers bij het project.

 

Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×