(Foto's: Chris de Waard).

Burgemeester neemt gedoogbesluit: l'Esperance per direct weer open

Café l’Esperance op de hoek van de Kaiserstraat en het Rapenburg gaat weer open. Aanstaande donderdagmiddag om 16.00 uur officieel, maar per direct loopt de tap alweer. “Maar we zijn nog wel volop bezig, dus daar moeten mensen nog even doorheen kijken”, vertellen Robine, Tony en Sophie die druk bezig zijn om ervoor te zorgen dat er in elk geval alvast een biertje gedronken kan worden.

Dat lijkt te lukken, maar helemaal klaar is het café inderdaad nog niet. Tijdens de gedwongen sluiting die zo’n vier maanden heeft geduurd, is de elektra vervangen en kreeg het houtwerk een nieuwe laklaag. “Toevallig heeft Heineken gisteren alle leidingen doorgespoeld”, vertelt Tony die voortaan vaak achter de tap te vinden zal zijn.

Ook Sophie kan bijna niet wachten om weer aan het werk te gaan in de oudste kroeg van Leiden. “Ik heb inmiddels wel een ander baantje”, vertelt de studente die voor de sluiting ook al regelmatig achter de bar te vinden was. “Maar dat is overdag, dus dan moet wel lukken.”

Verrassing
De opening komt voor iedereen als een verrassing. “We kregen vrijdagmiddag om 17.55 uur een mail met de mededeling dat er een gedoogbesluit is genomen”, vertelt Tony. “Dat betekent dat we in afwachting van de vergunning alvast open mogen en er binnen niet gehandhaafd wordt op de alcoholwet.” Het terras mag pas open als de vergunning daadwerkelijk is verleend.

Ook voor Sophie kwam het telefoontje over de opening uit de lucht vallen. “Ik zat te studeren in de Plexus toen ik hoorde dat ‘Lespe’ weer open mag.” Dat studiecentrum zit vijftig meter verderop en dus duurde het geen vijf minuten voor ze achter de bar glazen stond te spoelen.

Keizer
Greetje en Jan staan even raar te kijken als ze zien dat de deur van l’Esperance open staat. Ze wonen een paar huizen verderop en Lespe is hun stamkroeg. Greetje: “Ik kom hier sinds 1980, maar Jan nog langer.” Die beaamt dat: “Ik denk sinds 1976.” Greetje: “En in 1982 hebben we hier ons huwelijksfeest gegeven.”  De afgelopen maanden weken de buren uit naar Café de Keizer aan de overkant. “Daar hebben ze het ‘l’Esperance- clubje heel leuk opgevangen”, vertelt Greetje. Dus daar zullen we ook wel af en toe blijven komen hoor.”

“Het is een heugelijke dag. Zojuist hebben wij bericht van de gemeente gehad dat we weer open mogen. En wat hebben wij zin om voor jullie het lekkerste fluitje van de stad te tappen”, laat Alexander van Nimwegen vanuit Hamburg weten. “Ja, ik ben er dus zelf even niet bij, ik ben toevallig net en paar dagen weg.”

Vergunning
Het café ging in juni in andere handen over. De nieuwe eigenaar had toen een horecavergunning aan moeten vragen, maar vergat dat tijdig te doen. Daarop werd de kroeg op last van burgemeester Lenferink gesloten. Tappen zonder vergunning is immers niet toegestaan. Nu het er naar uitziet dat de vergunning verleend wordt, is vooruitlopend daarop toestemming gekomen om alvast open te gaan. Dat is vanaf nu het geval.

Economie Leiden l'Esperance

Meer in dossier l'Esperance

Meer in dossier l'Esperance


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×