(Foto's: Chris de Waard).

Vijftig jaar SP in Leiden: Halve eeuw 'fractie in actie'

Er werd zaterdag stilgestaan bij vijftig jaar activistische politiek in Leiden en de rest van Nederland. De SP bestaat namelijk vijftig jaar en in Leiden zelfs nog iets langer. SP’ers van het eerste uur Cor en Fenna Vergeer waren in de aanloop naar de oprichting van de landelijke partij namelijk al actief in de Kommunistiese Eenheidsbeweging Nederland (KEN) die voortkwam uit de Marxisties Leninistiese Studenten (MLS).

Met een bijeenkomst in de SPeer, het gebouw van de SP Leiden in de Marnixstraat, werd eerst met andere afdelingen online van gedachten gewisseld over de kernwaarden van de partij. De grondbeginselen zijn de afgelopen tijd opnieuw opgeschreven. “We hebben ze geactualiseerd”, vertelt afdelingsvoorzitter Han Dirks die daar zelf ook aan heeft meegeschreven. “De komende tijd gaan we daarover verder in gesprek, Met zowel mensen van binnen als van buiten de partij.”

Na een gezamenlijke lunch gingen de Leidse SP-ers ’s middags de wijk in. “Je kent ons he. We gaan al vijftig jaar de wijk in. Langs de deuren om met mensen te spreken. Alles om je heen is feitelijk politiek en dat is te belangrijk om aan politici over te laten.” Thema van deze zaterdag is de energiecrisis. “We waren nooit voor het privatiseren van de energiemarkt. Dat onderwerp is veel te belangrijk. Daar moet je als politiek zeggenschap over hebben en mag je dus niet overlaten aan de markt.”

Voorzitter Han Dirks van de SP Leiden en fractievoorzitter Antoine Theeuwen over het jubileum van de partij en de actuele politieke strijd van de fractie tegen de torenhoge energietarieven.

Geschiedenis
Dat activistische karakter heeft de SP altijd al. De Leidse historicus Bart van der Steen, zelf ooit voorzitter van ROOD Leiden, tot 2021 de jongerentak van de SP, beschreef de geschiedenis van de Leidse afdeling in 2019. Zijn boek ‘In Leiden moet het anders, Geschiedenis van een SP-afdeling’ staat dan ook vol gedenkwaardige acties met bijbehorende actiecomités. De Bond van Huurders en Woningzoekenden (BHW) als voortzetting van het Leidse ‘Comité Woningnood’ bijvoorbeeld. En het Milieu Aktiecentrum Nederland (MAN) dat al snel ook comités in verschillende Leidse wijken kreeg toen in 1975 het Hoogheemraadschap voor het eerst milieubelasting ging innen. Mede-oprichter van de SP, zowel lokaal als landelijk was Cor Vergeer. “Zonder actie geen fractie”, was niet voor niets een van zijn gevleugelde uitspraken.

De actie van nu staat in het teken van de energievoorziening. “Nu de prijzen de pan uitrijzen, is er alle reden om de energiebedrijven weer te nationaliseren”, zegt Dirks. ‘Teken daarom onze volkspetitie. dat hebben in een week tijd al 40.000 mensen gedaan.”

Tekst gaat door onder de foto

Energietoeslag
Ook in Leiden hebben veel mensen die in aanmerking komen voor de Energietoeslag van het Rijk nog geen aanspraak gemaakt op de forse bedragen. In eerste instantie stelde het kabinet 800 euro beschikbaar voor huishoudens met een minimuminkomen, later kwam daar nog eens 500 euro bij.

Twee miljoen
In Leiden staat nog zo’n twee miljoen euro op de gemeentelijke bankrekening te wachten op mensen die er recht op hebben. “Dat geld moeten we sowieso gebruiken om de mensen te helpen voor wie het is bedoeld”, zegt fractievoorzitter Theeuwen. “Als het overblijft omdat mensen het niet weten of het niet aandurven om het aan te vragen, moeten we er maar woningen mee isoleren.” Theeuwen denkt dat veel mensen kopschuw zijn geworden door de toeslagenaffaire. “Mensen zijn zenuwachtig geworden. Ze zijn bang dat ze het later allemaal terug moeten betalen.”

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×