(Foto's: Chris de Waard en Werkgroep Oude Sterrewacht).

Sterren kijken tijdens 'Nacht van de Nacht'

Met het succes van Seeing Stars Leiden, het project van kunstenaar Daan Roosegaarde, nog vers in het geheugen, hopen de vrijwilligers van de Oude Sterrewacht in Leiden op een flinke opkomst tijdens de komende ‘Nacht van de Nacht‘ die wordt gehouden op zaterdag 29 oktober. Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd door natuur- en milieufederaties.

Tijdens de Nacht van de Nacht doven honderden bedrijven en gemeenten het licht in hun gebouwen en ook veel reclameborden worden uitgezet. ‘Laat het donker donker’ is dan ook het motto van de organisaties die met het evenement aandacht vragen voor lichtvervuiling in ons land. Die zorgt voor lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord.

“Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Jaarlijks worden miljoenen trekvogels verstoord of ze sterven door lichthinder”, zegt Govert Schilling.

De wetenschapsjournalist is ambassadeur van de Nacht van de Nacht en was deze week een uur lang te gast in ons programma Radio Weetlust dat dagelijks is te beluisteren tussen 8.00 en 9.00 uur ’s morgens in het kader van Leiden 2022, European City of Science.

De Werkgroep Leidse Sterrewacht  stelt de Oude Sterrewacht tijdens de Nacht van de Nacht open tussen 20.00 en 23.00 uur en organiseert dan allerlei activiteiten. Zo kan het publiek door de historische gebouwen rondlopen en door de antieke sterrenkijkers kijken.

“Op dit moment zijn er veel objecten te zien aan de sterrenhemel, zoals de planeten Jupiter en Saturnus, maar ook sterrenhopen en melkwegstelsels”, zegt Theo Klaver van de werkgroep. “Als het weer het tenminste toelaat.”

Ook is er een ‘lichtlab’ waar verschillende projecten over licht worden tentoongesteld. Klaver: “In deze projecten wordt duidelijk gemaakt wat voor informatie we kunnen halen uit licht dat wordt opgevangen door telescopen van verre sterrenstelsels en planeten.”

Iedereen is tijdens de Nacht van de Nacht welkom bij de Oude Sterrewacht aan de Sterrewachtlaan. De toegang is gratis, reserveren is niet nodig.

Duurzaamheid Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×