(Foto's: Chris de Waard).

PvdD geeft aftrap voor 'Leidse eiwittransitie' op jubileumfeestje

Met een bijeenkomst in Het Slachthuis stond de Partij voor de Dieren zondagmiddag stil bij twee partij-jubilea. Het is twintig jaar geleden dat de partij werd opgericht. De eerste zetel in Leiden werd 12,5 jaar geleden binnengehaald. Inmiddels is de partij doorgegroeid naar vier zetels.

“We zijn eigenlijk de haas in de marathon”, zegt Martine van Schaik tijdens haar terugblik op de afgelopen jaren. “We agenderen bepaalde zaken en dan worden we eerst uitgelachen en weggehoond, vervolgens worden onze punten overgenomen door andere partijen en dan laten wij het los om nieuwe punten te agenderen.”

https://www.facebook.com/sleutelstad/videos/632573575038642/

“Toastjes met paling is daar een voorbeeld van”, herinnert Dick de vos zich nog goed. Hij kwam destijds als eerste raadslid voor de Partij voor de Dieren in de Leidse gemeenteraad. “Een voorstel om die beschermde vis niet meer te serveren en op te eten, was toen mijn eerste motie. Nou, mensen keken me aan…!” Inmiddels wordt het visje al jaren niet meer geserveerd door de gemeente. Een ander voorbeeld is het oplaten van ballonnen. “Heel feestelijk, maar ze komen op een gegeven moment ook weer ergens neer. Dat raken dieren bijvoorbeeld verstrikt in de koordjes. Inmiddels stuurt de gemeente Leiden aan aanvragers van een evenementenvergunning de instructie mee dat er geen ballonnen opgelaten mogen worden.

Fractievoorzitter Martine van Schaik en het eerste PvdD-raadslid Dick de Vos over de ontwikkeling van de partij.

Eiwittransitie
Een onderwerp waar de Partij voor de Dieren de komende periode aandacht voor wil gaan vragen is voedsel. Van Schaik: “Mensen hebben het idee dat ze vlees moeten eten en melk moeten drinken om gezond te blijven. Dat is helemaal niet waar. Je hebt geen dierlijke eiwitten nodig. Mensen kunnen eiwitten ook prima uit planten halen.”

Voedselvisie
Bij die ‘Leidse eiwittransitie’, zoals de Partij voor de Dieren het noemt, gaat het om die omschakeling naar plantaardige eiwitbronnen. “We moeten een Leidse voedselvisie opstellen. Leiden doet nog helemaal niks op dat gebied. We moeten mensen gaan informeren over die eiwittransitie en ervoor zorgen dat er op veel meer plaatsen in de stad eetbare gewassen worden aangeplant. Veel meer ruimte voor buurtmoestuinen bijvoorbeeld.”

Duurzaamheid Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×