Bij Schoolsport071 kunnen kinderen elk jaar kiezen uit 80 aanbieders. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Breedtesportcoördinator Van der Geest: 'Elk jaar blijven ruim zeshonderd kinderen bij club na Schoolsport071'

Elk jaar doen er zo’n tweeduizend kinderen mee aan de kennismakingscursussen via Schoolsport071. “De coronatijd heeft ons wel een beetje teruggeworpen”, zegt Rik van der Geest, breedtesportcoördinator van de gemeente Leiden. “Maar over het algemeen doet Leiden het niet slecht als het gaat om kinderen die sporten.”

“We hebben bij Schoolsport071 elk jaar 80 aanbieders”, zegt Van der Geest, “die elk drie tot vier keer per jaar een kennismakingscursus organiseren, dus dat zijn heel veel sporten waar die kinderen uit kunnen kiezen. Van die tweeduizend kinderen blijft vervolgens een derde hangen bij die sportvereniging. “Dus dat zijn elk jaar weer zes- tot zevenhonderd kinderen.”

Aanspreekpunt
Van der Geest is ook het aanspreekpunt voor verenigingen en clubs voor advies bij bestuurlijke taken. “We hebben zo’n honderd sportverenigingen in Leiden. Ik bied ondersteuning zodat die clubs kunnen doen waarvoor ze zijn en dat is competities en trainingen organiseren. En ik probeer die clubs allemaal eens in de twee jaar te bezoeken. Verder sturen we een nieuwsbrief rond, dus ik denk dat iedereen mij wel kent.”

Komende donderdag is er ook weer Sportpunt71. Een informele bijeenkomst waar iedereen die de sport in Leiden een warm hart toedraagt, welkom is. “Dit keer zijn we te gast bij Sporting Leiden en de 3 October Vereeniging komt de Joppensprijzen uitreiken van de Taptoe dit jaar. Ook meteen een goede gelegenheid eens te kijken bij Sporting Leiden aan de Smaragdlaan 97.”

Welkom
In november is er het jaarlijkse sportcongres en dat is vooral bedoeld voor mensen die bestuurlijk of organisatorisch bezig zijn bij een sportvereniging. Bestuursleden, trainers, vrijwilligers die in de kantine meehelpen, onderhoud plegen en nog veel meer. “Dan gaan we echt meer de diepte in”, zegt Van der Geest. “Maar dat betekent natuurlijk niet dat iemand die (nog) niet actief is bij een vereniging niet welkom is.”

Het Sportcongres is op woensdag 16 november in het Leonardocollege, Telderskade 48, in Leiden. Het Sportcongres begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 22.30 uur. Aanmelden voor het congres kan via de website van Sportstad Leiden of via dit formulier.

Inclusief
Het congres begint met een talkshow. Presentatoren zijn Nienke Ledegang en Reanne van Kleef. Meepraten aan tafel komen onder andere wethouder Fleur Spijker (Sport en Gezondheid), Ine Klosters (NOC*NSF) over trends en ontwikkelingen die sportverenigingen te wachten staat. Samoa Greve vertelt over sportervaringen vanuit de LHBTIQ+ gemeenschap en Davy van der Dop (Nederlands team Rolstoelrugby) vertelt over inclusief sporten. Houssin Bezzai komt dit jaar vooral vertellen over zijn eigen ervaringen met discriminatie op en rond de velden.

Volwassenen
Naast het kennismakingsaanbod voor kinderen zijn er ook dergelijke aanbiedingen voor volwassenen. “Bij Schoolsport071 werken we samen met scholen en bereiken we veel mensen, maar voor volwassenen is dat nog wel wat lastig. Vaak zie je dat mensen aan het einde van hun middelbare school afhaken bij een sportclub en als ze dan twintig jaar later weer beginnen, terugkeren bij hun oude sport. Dat is natuurlijk prima. Maar via die kennismakingscursussen, kun je ook wat anders uitproberen.”

Kijk en luister hieronder het hele interview van Sport071-presentator Gerry van Bakel met breedtesportcoördinator Rik van der Geest terug:

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×