Tom Hazenberg. (Peter Visser).

Archeologisch Park Matilo verdient meer aandacht

Park Matilo ontving vorig jaar als onderdeel van de Neder-Germaanse Limes de status van Unesco Wereld Erfgoed. In dat kader is Tom Hazenberg, archeoloog, onderzoeker en kenner van de Romeinse historie in met name Nederland, gevraagd om 5 november de Diëslezing van de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) in de Hooglandse Kerk te verzorgen.

In Cultuur071 geeft Hazenberg alvast een voorproefje van zijn lezing en vertelt hij over hoe we het leven in het soldatenkamp Matilo met de omliggende nederzetting moeten duiden. “Vijfhonderd soldaten en misschien wel 1000 dorpelingen. Er werden gewassen geteeld, er was levendig (vaar)verkeer, er werd gebouwd. Het was er geweldig druk”, aldus Hazenberg.

Lees en luister hier alles van Cultuur071 over cultuur in Leiden

Mede in het kader van de Unesco-status vindt Hazenberg dat er meer bekendheid moet komen voor dit unieke stukje Leiden, waar zo’n twee en een halve eeuw een bijzondere samenleving bestond. Hazenberg: “Er is nu een kleine ontvangstruimte gerealiseerd, de ‘Fabrica’. Het is het eerste begin, we willen uiteindelijk naar een groter complex, de ‘Principia’.”

“Daar willen we allerlei zaken organiseren om de geschiedenis van deze plek voor een breder publiek toegankelijk te maken. Inmiddels is ook de eerste versie van het digitale Museum Matilo (MuMa) online. Als het gaat lukken om de Principia te realiseren dan wordt daar ook een klein fysiek museum ingericht.”

Cultuur Leiden #cultuur071


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×