De brandweer in Voorschoten eerder dit jaar in actie in de Tramstraat (Archieffoto: Sleutelstad).

Brandweer Voorschoten zoekt nieuwe vrouwelijke aanwas

Binnen zo’n drieënhalf tot vier minuten moeten de brandweerlieden bij alarm de kazerne uit. Binnen die enkele minuten moeten de jassen aan, gasmaskers op, zuurstofflessen en helmen volgen uiteraard. Daar heb je veel gedreven personeel voor nodig, maar daar is een tekort aan merkt de brandweer in Voorschoten. Nadrukkelijk moeten er meer vrouwen bij. In Voorschoten is er daarom een Ladies’ Night op 1 november.

Wat gebeurt er precies als er niet genoeg mensen aanwezig zijn om te kunnen reageren op brand? Volgens Erik de Jonge, ploegchef Brandweer in Voorschoten, moet de oproep dan worden doorgegeven aan andere kazernes in de buurt. Daardoor kan het langer duren voordat de brand geblust kan worden, wat niet optimaal is als je de schade wilt beperken en er potentieel levens op het spel staan.

De brandweer in Voorschoten heeft laten weten dat ze overdag met te weinig vrijwilligers zitten, dit is omdat je snel van je normale werk moet kunnen omschakelen naar de brandweer als je opgeroepen wordt. Ze hebben meerdere wervingscampagnes voor vrouwen opgezet, en willen nu de volgende stap zetten: een Ladies’ Night op de kazerne.

Op de Ladies’ Night krijgen de deelnemers ten eerste een glaasje 0.0 champagne, een voorlichting over hoe het is om bij de Brandweer te zitten, en wat er van ze verwacht wordt. Daarna krijgen ze een tour door de kazerne en mogen ze oefeningen doen met materieel, om te voelen hoe het is om met de brandweeruitrusting te lopen. De eisen zijn simpel: Je moet minsten achttien jaar oud zijn, goed in het team passen en het liefst overdag kunnen werken. Mannen zijn ook welkom om de Ladies’ Night bij te wonen.

Optimistisch
Er zijn op dit moment maar twee vrouwen actief op de kazerne, en om een natuurlijke verhouding tussen man en vrouw te creëren is er de Ladies’ Night. ”Ik denk dat het een beetje iets van oudsher is, dat is gewoon ooit zo gegroeid. Het  was altijd een mannenberoep, en daar zie je heel langzamerhand een verschuiving in komen.”, zegt Erik de Jonge.

Door middel van deze Ladies’ Night hopen ze in Voorschoten meer vrouwelijke kandidaten te werven. Het gaat de goede kant op met het tekort, maar de brandweer zal er voorlopig nog veel aan moeten doen om het tekort weg te werken. Erik is optimistisch, want soortgelijke evenementen blijken heel goed te hebben gewerkt in de andere regio’s.

Erik de Jonge van de brandweer in Voorschoten in gesprek met presentator Jaap van Sandijk. 

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×