(Video: Kim van Niekerk en Myrthe Koopman).

Halloween voor jong en oud in het Stevenshofse Griezelbos

Van spook en vampier tot horrorkerstman: het Stevenspark in Leiden werd zaterdagavond omgetoverd tot Griezelbos. Jong en oud kon de sfeer proeven van Halloween tijdens een wandeling langs tientallen griezels. Wat begon als kleine tocht door de wijk is uitgegroeid tot een evenement waar honderden mensen op afkomen.

Tot vlak voor de schemering zijn de laatste voorbereidingen bezig. De griezels worden ijverig geschminkt, de verlichting wordt nog een laatste keer getest en beveiligers in opleiding lopen de spookroute nogmaals kritisch na. Na een lange voorbereiding is de Wijkraad Stevenshof klaar voor een avond die geheel in het teken staat van griezelen.

Halloweendecoratie
Trots geeft organisator Bea de Graaf van tevoren een korte rondleiding door het griezelbos. “Het Griezelbos bestaat uit twee delen. Eerst het gedeelte voor de kleine kinderen in de wijk en dan hebben we ook nog het park voor de grotere kinderen.” Bukkend onder versiering door, langs griezelige obstakels laat De Graaf  het kinderparcours zien. De decoratie is al vroegtijdig verzameld en komt overal vandaan. “Kijk, deze komt zelfs uit België”, zegt De Graaf, terwijl ze een bungelend griezelfiguurtje aantikt. “Daar zit een hele leuke winkel, waar eens in het jaar Halloweenspullen worden verkocht. Verder is een groot deel gedoneerd door buurtgenoten. Gelukkig krijgen we veel hulp van vrijwilligers, anders  was dit allemaal nooit tot stand gekomen.”

Van schooltuin tot spookbos
Halloween is al lang geen onbekend fenomeen meer in de Stevenshof. “In 2005 was er voor het eerst een Halloweentocht door de wijk en die eindigde bij de schooltuin met een glaasje limonade”, herinnert De Graaf zich nog. “En dat was het, er werd verder niets gedaan. Toen dacht ik: wat zou het leuk zijn als er iets was zoals een spookbos.” Samen met enkele families zette De Graaf de eerste stappen. “Zo is het park ontstaan en gegroeid”, vertelt ze, terwijl de schemering valt en de eerste kinderen het park al bijna mogen betreden.

Kettingzaag
Bij de ingang naar het grote gedeelte van het Griezelbos hangt een mysterieuze sfeer. Waar het kindergedeelte nog relatief goed verlicht is, valt bij dit deel juist het gebrek aan licht op. Terwijl de bladeren onder de voeten knisteren, is in de verte al het geluid van een kettingzaag te horen. Achter bomen en struiken komen griezels tevoorschijn die een act doen. Door het hele park is zowel veel gegil als gelach te horen.

Giechelend komt een jong meisje door de uitgang gelopen. “Er kwam ook iemand met een kettingzaag op je af en dat vond ik zelf wel het engste stuk”, vertelt ze, zichtbaar onder de indruk. Een vriendinnetje knikt instemmend. Ook bij de uitgang van het kinderparcours zijn veel blije gezichtjes te zien. Wanneer naar de ervaring van één van de jongste kinderen wordt gevraagd, lijkt de angst voor de camera en microfoon groter te zijn dan de angst voor de griezelfiguren. “Probeer maar”, fluistert een moeder tegen haar kind dat inmiddels achter haar benen is verscholen. De vraag of het leuk was, blijkt minder eng: zowel de jongere als oudere kinderen bevestigen dat vol enthousiasme. Het lijkt erop dat de Stevenshof voorlopig nog niet is uitgegriezeld.

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×