Hoogleraar Jaap de Jong overhandigt het eerste exemplaar van de Gazet van Leiden aan burgemeester Lenferink. (Foto: Casper Chaudron).

Hoe staat de lokale journalistiek ervoor? Je vindt het in de Gazet van Leiden

De universiteit organiseerde donderdag de Dag van de Lokale Journalistiek. Met een debat tussen hoofdredacteuren, een stadswandeling, een podcast en lezingen over de geschiedenis van de Leidse journalistiek. Aan het einde van de dag werd een speciale krant genaamd de Gazet van Leiden overhandigd aan burgemeester Lenferink.

Hierin staan de uitkomsten van het onderzoek dat hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Jaap de Jong het afgelopen jaar deed naar hoe de lokale journalistiek in Leiden ervoor staat. Samen met studenten spraken ze 24 lokale journalisten uit de sleutelstad. Daaruit is onder anderen een podcast gekomen die op Sleutelstad te luisteren is.

Casper Chaudron in gesprek met burgemeester Lenferink en hoogleraar Jaap de Jong

Uit het onderzoek van de Jong blijkt dat het in vergelijking met veel andere Nederlandse gemeentes best wel goed gaat met de lokale journalistiek in Leiden. “Het is ook een kennisstad dus we hebben hoge ambities.” Na jaren dat er steeds minder middelen en geld beschikbaar was is dat nu gestabiliseerd. “En misschien wel een kleine groei.” De Jong merkt daarnaast op dat de hoofdredacteuren in het debat positiever waren over de toekomst dan vijf jaar geleden.

De Gazet van Leiden is vernoemd naar Le Gazette de Leyde. De krant die in de 18e eeuw uitgegeven werd door Jean Luzac vanuit Leiden. Lenferink: “Dat was op een moment de beste krant van Europa. Mensen wisten daarvan dat dat correcte, neutrale en goede berichtgeving is. Dus we mogen er trots op zijn dat die in Leiden gedrukt werd.” In de nieuwe publicatie staan 44 artikelen over de geschiedenis van de Leidse journalistiek en de huidige staat ervan.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×