Het Pesthuis. (Foto: Chris de Waard).

Leidse gemeenteraad doet moreel appel op organisatoren WK-feestjes: Doe het niet!

Het initiatief van de Leidse organisatiebureaus De Buurt, de Collectie, de Event Vent & Het Pesthuis om het Pesthuis tijdens het WK Voetbal tijdelijk om te dopen tot Het Oranjehuis leidt tot breed gedeelde afkeuring in de Leidse gemeenteraad.

Fractievoorzitter Pieter Krol van de ChristenUnie sprak donderdagavond zijn afschuw uit over de aankondiging van Het Oranjehuis Leiden en kreeg bijval van zowel zijn collega-raadsleden als van wethouder Yvonne van Delft. “Ik voel ontzettend met u mee, maar de mogelijkheden zijn beperkt tot het doen van een moreel appèl. Verbieden kunnen we het echter niet”, had Van Delft inmiddels laten uitzoeken.

In de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar zijn naar schatting 6.500 arbeidsmigranten omgekomen die onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken aan de bouw van de stadions. “Dan heeft het geen pas om dit soort feestjes te organiseren”, vindt Krol. “Verbieden blijkt niet te kunnen, maar ik zou in elk geval tegen de organisatoren willen zeggen; Alsjeblieft jongens. Toon je maatschappelijke sensitiviteit en doe dit niet. Ik vind het echt onverteerbaar.”

Fractievoorzitter Pieter Krol van de ChristenUnie Leiden over oranjefeestjes in Leiden tijdens het WK in Qatar.

Bezoedeld
Krol hoopt dat een oproep van de gemeenteraad ertoe zal leiden dat wordt afgezien van de WK-feestjes met Barry Badpak, foute muziek en bingo’s die in het Pesthuis op het programma staan. “We zijn helemaal niet tegen feestjes, maar dit WK is zó bezoedeld. Het had sowieso niet in Qatar moeten worden gehouden, maar daar gaan we niet over.” Leidse oranje-evenementen in de openbare ruimte worden rond het WK voetbal in Qatar mogelijk wel verboden. “We gaan als raad namelijk wel over wat voor stad we willen zijn en wat voor feestjes we willen geven in de openbare ruimte.”

Brief
Waarschijnlijk komt er een brief van de voltallige gemeenteraad waarin de stad wordt opgeroepen om geen WK-evenementen te organiseren. Fractievoorzitter Marc Newsome van de PvdA Leiden wil wel graag dat de raad zo’n statement maakt. Andere partijen sluiten zich daarbij aan. De VVD wil wel dat zo’n oproep dan aan iedereen is gericht en niet alleen aan de organisatoren van Het Oranjehuis in het Pesthuis.

Reactie organisatie
Namens de organisatoren van Het Oranjehuis laat Bas Schreuder weten het jammer te vinden dat de kritiek van de gemeente zo laat komt. “Het WK had natuurlijk helemaal niet in Qatar gehouden moeten worden. Daar zijn we het helemaal mee eens. Maar de overheid en ook de gemeente Leiden heeft zich niet uitgelaten over het organiseren van evenementen en het kabinet gaat zelfs naar het WK in Qatar. Een statement hadden de KNVB en de regering al veel eerder kunnen maken.”

Schreuder zegt in gesprek te gaan met de gemeente, maar wijst erop dat er inmiddels al veel kosten zijn gemaakt door zijn organisatie. “En na twee jaar corona vind ik het niet kunnen dat de overheid nu dit statement wil maken over de rug van een sector die al bijna drie jaar niks heeft mogen doen. We hebben het ook overlegd met de horeca in de stad en iedereen haakt in op het WK. Moeten wij dan als enige niks doen?”

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×