Helikopters in actie boven vliegveld Valkenburg. (Foto: Regio15).

'Militaire landingsoperatie' boven Valkenburg: 'Scherp trainen is nodig'

Het voormalige militaire vliegveld Valkenburg was woensdag voor eventjes oorlogsgebied. Militairen uit Nederland en Polen hielden er een grote luchtlandingsoperatie. Het was het sluitstuk van oefening Falcon Autumn, waarbij militairen uit Nederland, Amerika en Polen ruim twee weken lang luchtlandingsoperaties hielden op verschillende plekken in ons land.

Rond 11.00 uur verschijnen er ruim tien helikopters boven het voormalig vliegkamp bij Katwijk. De militaire gevechts- en transporthelikopters zijn eerder die ochtend opgestegen vanaf vliegveld Deelen ten noorden van Arnhem. Aan boord militairen van de luchtmobiele brigade en het defensie helikoptercommando uit Nederland en Polen. Hun missie het ‘vliegveld Valkenburg’ heroveren op de vijand.

Brigadegeneraal Cas Schreurs: “Met deze oefening willen we trainen op het zo snel mogelijk met de manschappen op de locatie te komen en het uitschakelen van de vijand. Daarvoor is een goede samenwerking nodig en daarvoor moet er onderling geoefend worden.”

De troepen zijn inmiddels geland en in vuurgevecht gekomen met de vijand. Met rookgranaten en oefenmunitie wordt een zo realistisch mogelijke situatie gecreëerd. Voor de konijnen, hazen en herten op het terrein is al dit geweld net eventjes teveel. Ze schieten alle kanten op om zich ‘in veiligheid’ te brengen.

De internationale luchtlandingsoperaties die deze weken op verschillende plaatsen in Nederland zijn gehouden zijn hard nodig vindt Defensie, doelend op de oorlog in de Oekraïne. Schreurs: “Het is een bijzondere tijd voor de hele wereld. Je weet nooit wanneer het nodig zal zijn. En de kans dat het nodig is, is natuurlijk veel groter dan ooit tevoren. Scherp trainen is altijd nodig, maar nu zeker.”

112 Sleutelstad Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×