Bastiaan Vinkenburg en Margot de Jongh. (Foto: Peter Visser).

Toonkunstorkest zet twee orgels in de schijnwerpers

Soms hoor je muziek en denk je ‘waar ken ik dit van?’. Dat kan je overkomen als je op zondag 27 november naar het Toonkunst Orkest Leiden gaat om hun Franse Orgelprogramma te horen. Scott Fitzgerald gebruikte in de jaren 70 een melodie van de Franse componist Saint-Saëns voor zijn relaxte reggae hit ‘If i had words’. Het kan wel even duren voor het kwartje valt als je het origineel, in de derde symfonie van Saint-Saëns, hoort. Bij Saint-Saëns is het juist krachtige en feestelijke muziek, met vol orkest en een orgel waarvan alle registers open zijn.

Dat een groot orkest met orgel ook een heel gevarieerd kan zijn, is nog wel de grootste verrassing van dit programma. Dat is mede te danken aan organist Simon Stelling specialist in romantische en Franse muziek. Dankzij hem staat ook de gevarieerde ‘Symphonie concertante’ van de Franse componist Joseph Jongen op het programma. Dat is een werk waarin juist alle verschillende klanken van het orgel worden gebruikt en tegelijk het orkest een gelijkwaardige partner is in de muziek. Het is geen toeval dat juist dit programma in de stadsgehoorzaal wordt gespeeld, met het orgel van de zaal, en daarvoor ook in Alphen aan den Rijn was te horen in de Adventskerk. Orkestvoorzitter Bastiaan Vinkenburg vertelt bij cultuur071 dat het honderdjarig bestaan van het Steinmeyer orgel uit de Adventskerk de eigenlijke aanleiding was voor dit programma.

Lees en luister hier alles van Cultuur071 over cultuur in Leiden

Het Toonkunstorkest Leiden bestaat zelf ook al even: binnenkort al 150 jaar. Maar de amateurmusici zijn van alle leeftijden. Violiste Margot de Jongh vertelt dat ze het vooral leuk vindt dat het programma elke keer weer heel anders is, en natuurlijk dat er veel gezelligheid is, ook na de repetities. Voor Bastiaan was de inspirerende dirigent de reden om bij het orkest te gaan. Maar de eigen muziekavonden, repetitieweekenden en tournees maken het extra leuk. Ze doen ook een oproep: ze willen graag nog meer violisten.

Cultuur Leiden Maatschappij #cultuur071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×