Anna Pauli en Jolijn Joor leren veel in Europese competitie waterpolo: 'Je speelt dan tegen de beste speelsters van de wereld en dat gebeurt ook niet elke dag." (Foto: ZVL-1886)

Waterpolospeelsters ZVL-1886 in Champions League: 'We hebben laten zien dat we erbij horen'

Vier wedstrijden in drie dagen, elke keer vol aan de bak. ZVL-1886 ging in Portugal succesvol de strijd aan voor een plek in de volgende ronde van de Champions League. In Sport071 blikken speelsters Anna Pauli en Jolijn Joor terug op een geslaagd kwalificatietoernooi.

Pauli en Joor noemen direct hun laatste wedstrijd tegen de Griekse club uit Athene. “Dat was een hele goede wedstrijd”, vinden beide speelsters. Ondanks dat ze die verloren hadden. Een dag eerder waren ze met grote cijfers verslagen door de Spaanse Mataró. Beide clubs zijn van hetzelfde kaliber, vinden Pauli en Joor, dus dat het tegen de Griekse ploeg zoveel meer gelijk opging, liet een goed gevoel na. “We hebben laten zien dat we erbij horen in Europa.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Anna Pauli en Jolijn Joor van ZVL-1886 waterpolo over kwalificatietoernooi Champions League.

De eerste wedstrijd tegen gastclub uit Porto werd royaal gewonnen door ZVL-1886. Ook de tweede wedstrijd tegen Nice ging naar ZVL-1886. Diezelfde avond moesten ze aantreden tegen Mataró, dat uiteindelijk het toernooi ongeslagen won. Tegen Athene was het vooral het tweede kwart waarin Leiden niet tot scoren kwam, terwijl de tegenstander vier keer scoorde, dat ZVL de das omdeed.

Gaaf
ZVL-1886 wordt vaak nog gezien als een wat jonge ploeg in opbouw en dan komen die extra meters in Europese competities goed van pas. “We zijn nog wel jong”, zegt de 17-jarige Joor, “maar we hebben al wel ervaring in Jong Oranje en we spelen ook al heel lang samen. Dit soort toernooien is heel gaaf, je speelt dan tegen de beste speelsters van de wereld en dat gebeurt ook niet elke dag.”

Waterpolo is geen sport waarbij je je kunt verstoppen. Iedereen doet mee in de aanval en met de verdediging. Maar er zijn wel voorkeuren voor bepaalde posities. “Ik speel zelf graag links of midvoor”, zegt Pauli (19 jaar), “maar eigenlijk moet je alles kunnen. Ik was dit toernooi een beetje ziek, dus heb ik minder minuten gespeeld dan anders.” Joor ligt ondanks haar rechtshandigheid toch het liefst aan de rechterkant. “Links liggen meer de aanvallers, vanaf rechts worden meer de passes gegeven en de lijnen uitgezet.”

Paplepel
Beide speelsters kregen het waterpolo bijna met de paplepel ingegoten. Opa’s, oma’s, ouders of een grote broer maakten de gang naar het zwembad vanzelfsprekend en waterpolo is voor hen een hele mooie teamsport. “Het gaat om snelheid, kracht en beweeglijkheid”, zegt Joor, “en je doet het altijd samen. Het is wel ook heel zwaar, maar dat maakt het ook weer mooi.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×