Bij Sleutelstad worden altijd al afwasbare mokken gebruikt. (Foto: Chris de Waard).

Leiden wil af van 21 miljoen wegwerpbekers per jaar

Leiden wil koploper zijn op het gebied van het voorkomen van afval. Daarom is het gelijknamige project gestart om na de succesvolle introductie van de statiegeldbekers bij Leidse evenementen nu ook de wegwerp koffiebekers in de ban te doen.

De gemeente start bij de eigen organisatie, maar is ook in gesprek met een aantal grotere bedrijven in Leiden over het vervangen van wegwerpbekers voor gewone afwasbare kopjes. Ook sport- en studentenverenigingen, kantoren in de stad en de horeca moeten er aan geloven. “Van alle sportverenigingen zijn er pas vier overgestapt op herbruikbare bekers. Daar is echt nog een wereld te winnen”, zegt ze ter illustratie van de noodzaak om nu al te beginnen met het uitfaseren van het wegwerpdrinkgerei.

Over ruim een jaar worden de wegwerpbekers min of meer verboden door wetgeving. “Je mag ze dan alleen nog gebruiken als je 75 procent recyclet, maar dat is in praktijk eigenlijk niet haalbaar”, zegt wethouder Yvonne van Delft die daar dan ook niet op wil wachten.

Wethouder Yvonne van Delft wil snel werk maken van het voorkomen van afval door wegwerpkoffiekoppen en niet wachten tot Europese wetgeving het sowieso verbiedt.

Voorbeeld
“Als gemeente willen we het goede voorbeeld geven door in 2023 in alle gemeentelijke kantoorpanden over te gaan op herbruikbare bekers”, zegt Van Delft. “Dat moet ook wel als je van andere sectoren verwacht dat ze ook al overstappen. Anders heb je niet echt een verhaal.” Leiden is één van de voorlopers op gebied van circulaire economie en het hergebruik van grondstoffen. “In het beleidsakkoord ‘Samen leven in Leiden’ staat dat we dit de komende jaren voortzetten. Dit doen we onder meer met de inzet van statiegeldbekers en het stimuleren van het gebruik van herbruikbare materialen door inwoners, ontwikkelaars en de gemeente zelf.”

21 miljoen
Jaarlijks worden er in Nederland ruim drie miljard wegwerpbekers gebruikt en weggegooid. In Leiden zijn dat er elk jaar 21 miljoen. “Deze bekertjes eindigen vaak na één keer gebruiken in de prullenbak en zijn lastig recyclebaar”, zegt Van Delft in een toelichting tegen Sleutelstad. Kartonnen wegwerpbekers hebben een plastic coating aan de binnenzijde en dat maakt recyclen lastig.

Horeca
Naast verenigingen en kantoren is ook de horeca een belangrijke sector om het gebruik van wegwerpbekers terug te dringen. Leiden denkt daarbij aan een statiegeldsysteem dat vergelijkbaar is met de ecobekers die sinds enkele jaren al verplicht zijn bij evenementen. Van Delft: “Dus bijvoorbeeld dat je bij ‘coffee-to-go’ je koffie bij het ene bedrijf koopt en de lege kop bij een ander weer kunt inleveren.”

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×