Wethouder Yvonne van Delft (l) opende de 'Warme Wijkavond' samen met DEM-voorzitter Tjitske Veldkamp. (Foto: Louis Smit).

Wethouder Van Delft: individuele energie-oplossingen hard nodig

Duurzame Energie Merenwijk (DEM) organiseerde dinsdag de ‘Warme Wijkavond’, een informatiemarkt over energie. In een afgeladen buurthuis ‘Op Eigen Wieken’ dromden vele tientallen Merenwijkers samen om te horen wat je kunt doen voor een warm huis en voor lagere stookkosten en hoe je je kunt voorbereiden op een leven zonder aardgas.

GroenLinks-wethouder Yvonne van Delft (Energie, Werk en Inkomen en Cultuur) opende de informatiemarkt. De energietransitie noemde ze van het grootste belang. “Als je er al niet om ideologische redenen voor bent dan moet je er eigenlijk wel voor zijn wegens de huidige prijzen van energie.”

Ze benadrukte hoe verwarrend het kan zijn en hoe moeilijk het is om erachter te komen hoe en waar je met je eigen energietransitie moet beginnen. Via Google kreeg ze drie miljoen hits  op de zoekterm ‘isolatie van woningen’. “Maar”, zo zei ze: “de wijkambassadeurs en de energiecoaches van de gemeente kunnen helpen. Die komen bij jou thuis gratis advies op maat geven.” ‘Wijkaanpakker’ Bart van der Velde stelde zich voor als aanspreekpunt voor de Merenwijk vanuit de gemeente Leiden.

De belangstelling voor de ‘Warme Wijkavond’ was enorm. (Foto: DEM).

Woningtypedossiers
DEM-voorzitter Tjitske Veldkamp toonde zich opgetogen over de enorme opkomst. Zij wees op de woningtypedossiers van DEM die een uitstekend uitgangspunt vormen voor het verduurzamen van je woning. DEM is een initiatief van wijkbewoners die kansen zien voor hernieuwbare energie in hun eigen huis en wijk en die aan de slag willen om dat mogelijk te maken. “In onze groep vind je huiseigenaren en huurders, mensen met een brede en met een smalle beurs”, aldus DEM.

Restwarmte
In september zei wethouder Van Delft tegen Omroep Sleutelstad nog dat de gemeente voornamelijk inzet op collectieve oplossingen in de vorm van warmtenetten. Denk daarbij aan de pijpleiding met restwarmte uit de Rotterdamse haven (WarmtelinQ+). Ze toonde zich toen niet erg geestdriftig over energie-oplossingen van individuele bewoners. “Want als een bepaald percentage wijkbewoners een individuele oplossing kiest, dan is het eigenlijk niet meer betaalbaar voor de rest om een collectieve oplossing voor elkaar te krijgen”, aldus Van Delft toen.

Aan de wethouder dan ook de vraag waarom zij nu een avond opende die bij uitstek gewijd is aan individuele en aan kleinschalige oplossingen van enkele bewoners samen. Van Delft: “Diverse energiebronnen naast elkaar zijn noodzakelijk. Het is én én. Een collectieve aanpak kan niet meer dan een derde van de behoefte van de stad Leiden dekken, dus individuele oplossingen van huiseigenaren zijn hard nodig.’ Ze beloofde dat de gemeente met de wijkbewoners in gesprek gaat over de collectieve oplossingen en ook dat er wijkplannen komen.

Baaierd
DEM doet zijn best om orde te scheppen in de baaierd aan oplossingen, informatie en onzekerheden. “Die energietransitie is net als schieten op een bewegend doel”, vond een van de bezoekers van de Warme Wijkavond terwijl hij langs de kraampjes liep. Bij het tafeltje van de Gamma in de Merenwijk kon je uitleg krijgen over isolatiematerialen. Bij andere kraampjes kon je met bewoners van de diverse woningtypen van gedachten wisselen over hun aanpak en plannen. Ook was er een presentatie over warmtepompen.

In de Kruisbes in de Merenwijk zijn acht huiseigenaren die het goed met elkaar kunnen vinden bezig met een gezamenlijke zoektocht naar een passende energievoorziening voor hun huizen. Eerst inventariseren ze wat iedereen al heeft gedaan om de energievraag terug te dringen. Isolatie en andere aanpassingen van het huis zijn een voorwaarde om straks optimaal te kunnen profiteren van, bijvoorbeeld, een gezamenlijke warmtepomp.

Afvalwaterzuivering
Zelfstandig onderzoeker Anne Marieke Schwenke presenteerde andere kleinschalige collectieve opties, zoals warmte uit het water van ’t Joppe of uit afvalwater. Ook zou het mogelijk zijn om zonder heel diep te boren, warmte uit de bodem op te pompen of gebruik te maken van restwarmte van de lokale industrie. Haar motto: het loont als je het met een aantal bewoners samen doet.

Als voorbeeld noemde ze de wijk Poelgeest in Oegstgeest. Die werkt samen met energieleverancier Vattenfall aan een manier om warmte uit de afvalwaterzuivering te benutten. Duizend woningen zouden op die bron aangesloten kunnen worden.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×