Bart en Boyan achter de bar van Jantje. Samen met Joris, Bas en Matthijs zetten ze het bruine café binnenkort voort. (Foto's: Chris de Waard).

Café Jantje van Leiden voortgezet door 'radeloze vriendengroep'

Wanneer ze precies open kunnen weten ze nog niet, maar een borrel met de kerst in het oerleidse café Jantje van Leiden zouden ze wel erg tof vinden.

Via het instagram-account van Café Jantje van Leiden wordt al een tijdje afgeteld. Dat begon half oktober met 10. Inmiddels staat de teller op 6. “We tellen ook wel echt af, het zijn alleen geen dagen”, lacht Boyan die zaterdagmiddag druk is met klussen en schoonmaken in het gesloten café in de Hartesteeg. Deze middag samen met Bart en Joris. “Maar we gaan de zaak met z’n vijven runnen”, vertelt Bart van achter de toog. Bas en Matthijs zijn er nu even niet bij.

Is vijf niet wat veel om van zo’n klein bruin café te leven? “Ja, maar dat hoeft dus ook niet”, vertelt Bart. “We hebben allemaal een baan en die houden we ook. We hoeven er niet van te leven, maar het moet natuurlijk ook geen bakken geld gaan kosten.”

Paniek
De vriendengroep kwam al bijna vijftien jaar bij Jantje. “Vooral om voetbal te kijken”, vertelt Boyan. “Dus toen we hoorden dat eigenaar Jan Blonk ermee ging stoppen, sloeg de paniek wel even toe, want waar moesten we dan voortaan voetbal kijken.” Na wat onderling overleg en een aantal gesprekken met Blonk, werd ze zaak beklonken. De vijf vrienden richtten samen een bedrijf op, namen de kroeg over en vroegen een vergunning aan. “Die aanvraag loopt nu. Hopelijk krijgen we die snel”, zegt Bart. Het aftellen gaat dus nog even door en wanneer de teller op 1 staat blijft dus nog even spannend.

Handhaving
Boyan: “We hadden van de week handhaving al op de stoep. Die hadden de aftel-posts ook ontdekt en dachten dat we illegaal open zouden gaan.” Daarvan is dus geen sprake. Het openingsfeestje laat nog even op zich wachten en ondertussen werken de vijf nieuwe eigenaren in hun vrije uurtjes flink door om het café helemaal in orde te maken. “Veel veranderen gaat er trouwens niet”, vertelt Bart. “Dan hebben we Jan moeten beloven.”

Studentes
Jantje opent binnenkort dus weer de deuren. Misschien nog dit jaar en anders wordt het begin 2023. De vijf heren zullen vast af en toe zelf achter de bar te vinden zijn, maar daar zullen vooral studentes te vinden zijn. “Eigenlijk net zoals dat bij Jan ook al zo was.” De openingstijden zijn nog niet helemaal bekend, maar het is de bedoeling dat Jantje zoveel mogelijk dagen per week open zal zijn.

Economie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×