Ingrid Appels en Nico van der Meel. (Foto: Peter Visser).

William Byrd Vocaal Ensemble trakteert zichzelf op lievelingsmuziek

Een kamerkoor dat ruim 40 jaar bestaat viert zijn jubileum met een bijzonder concert. Zo ook het Leidse William Byrd Vocaal Ensemble, dat in 1981 ontstond uit het kamerkoor van Collegium Musicum. De Leidse wiskundestudent Nico van der Meel werd de dirigent en ruim 40 jaar later is hij dat nog steeds. Om dat dubbele jubileum te vieren voert het kamerkoor op 26 november in Leiden en op 27 november in Noordwijk de ‘Maria Vespers’ van Claudio Monteverdi uit.

De keuze van de ‘Maria Vespers’ van Monteverdi voor het jubileum was volgens dirigent Van der Meel eenvoudig: “Het is gewoon een fantastisch stuk! Het is zo energiek. Met zoveel variatie”. Koorlid Ingrid Angels bevestigt dat: “Je wordt gewoon meegenomen door de muziek.” Hoewel Nico van der Meel nationaal en internationaal vooral bekend werd dankzij zijn vertolking van de rol van Evangelist in Bach’s Passies, bekent hij bij Cultuur071: ”Het is het stuk wat ik zelf ook het liefste zing“.

Lees en luister hier alles van Cultuur071 over cultuur in Leiden

De begeleiding van het concert is anders dan anders. Nico van der Meel stelde zelf een orkest samen uit enthousiaste barok instrumentalisten. Dat leverde deze week nog een verrassing op: “Een van musici heeft voor het concert een nieuwe versie van zijn instrument gebouwd, een die extra laag kan.” Het jubileumprogramma bestaat naast de ‘Maria Vespers’ ook nog uit muziek van Palestrina en Gabrieli en is te vinden op de website van het William Byrd Vocaal Ensemble.

Cultuur Leiden #cultuur071


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×