(Video: Robbert Beurse. Foto's: Casper Chaudron).

Brandweer oefent bij Molen de Valk: 'Het slachtoffer is gered'

Bij verschillende brandweerkazernes in de regio Hollands Midden werd dinsdagochtend groot alarm geslagen. Tijdens werkzaamheden zou brand zijn ontstaan in molen De Valk. Meerdere tankauto’s en ladderwagens waren binnen enkele minuten ter plaatse. Tot opluchting van de passanten en ‘kijkers’ stond de molen niet echt in brand. Het was een oefening.

“Het scenario is dat er beneden in de molen brand is. Een bezoeker vlucht naar boven en moet uit zijn benarde positie worden bevrijd. Beneden hebben we geblust. Met een ladderwagen zijn we vervolgens omhoog gegaan. Het slachtoffer is gered”, verklaarde een van de brandweermannen tevreden na afloop.

Studentenhuis
Het is niet de enige oefening die de brandweer deze week organiseert. “We stonden al eerder op de molen en maandag hebben we een studentenhuis aan het Rapenburg nog ontruimd”, vertelt gezagvoerder Danny de Wit. “Dit soort oefeningen doen we erg graag. Zeker als het om bijzondere objecten als deze molen gaat. Dan is het een extra uitdaging om de gestelde doelen te halen.”

Evaluatie
Of die doelen dit keer gehaald zijn, wil De Wit niet bevestigen. “Het ging goed, maar uit iedere oefening komen leerpunten die we weer meenemen naar een volgende oefening. Dus pas na evaluatie weten we echt hoe het ging”, zegt hij.

Schoorsteen
Dit keer komt Molen de Valk ongeschonden uit de strijd. Bij een echte brand maakt het monumentale pand een minder goede kans. “Zo’n molen is eigenlijk een soort grote schoorsteen. Als er beneden brand is, heb je een enorme trek en dan heb je heel snel een grote ‘vuurlast’, dus veel kansen heeft hij niet. Maar we proberen er natuurlijk altijd op tijd bij te zijn en de molen te redden”, belooft De Wit.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×