Het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten. (Foto: Rob van Dullemen).

Rechter velt geen vonnis: gemeente Voorschoten en Bayer moeten met elkaar om de tafel

In de rechtszaak over het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten heeft de rechter de gemeente en Boris Bayer de opdracht gegeven om samen tot een oplossing te komen. Lukt dat niet voor 11 januari dan wordt er verder geprocedeerd. Dat is de uitkomst van een lange zitting dinsdag in de rechtbank in Den Haag. Vastgoedondernemer Boris Bayer had de zaak tegen de gemeente Voorschoten aangespannen vanwege het afbreken van de verkoop van het monumentale pand.

Beide partijen gaven aan het begin van de zitting aan dat ze betreurden dat het tot een rechtszaak is gekomen. “Ik zit hier met een droevige pet”, zei Boris Bayer. De gemeente gaf aan een streep onder de kwestie te willen zetten en graag door te willen met de toekomst van het Ambachts- en Baljuwhuis. De trieste stemming aan beide kanten was tegelijk het enige waar ze elkaar in konden vinden. In de bijna vier uur durende zitting kwamen ze nauwelijks dichter tot elkaar.

Het gaat om de vraag of de koopovereenkomst van het Ambachts- en Baljuwhuis op een rechtsgeldige manier ontbonden is. De gemeente Voorschoten zegt van wel. Er is voldaan aan de twee ontbindende voorwaarden, namelijk de stem van de gemeenteraad en het integriteitsonderzoek. Op 17 februari 2022 trok de gemeenteraad haar besluit om het pand te verkopen aan Boris Bayer in. En uit het Bibob-rapport van Van Ginneken Consultancy komt een negatief advies. Naast de formele argumenten steekt het de gemeente dat Bayer in de media een slachtofferrol zou hebben gespeeld.

De advocaat van Bayer voerde aan dat de gemeente Voorschoten in eerste instantie op 7 oktober wel heeft ingestemd met de verkoop. Daarnaast uitte de raadsheer van Bayer kritiek op de wijze van het Bibob-onderzoek. Dat zou verkeerd zijn uitgevoerd en het externe bureau zou daar niet voor bevoegd zijn. Over zijn uitlatingen in de media zei Bayer juist dat hij daar door de gemeente is beschadigd. Het leidde tot de nodige emoties bij de ondernemer uit Wassenaar. Meer over deze kwestie lees je hier.

Mediator
Ondanks dat de rechter hevig zocht naar een oplossing, ze stelde zelfs voor om een mediator in te schakelen, was er aan het eind van de middag geen oplossing. De gemeente ziet simpelweg geen toekomst met Boris Bayer. Het huidige college wil het pand ook helemaal niet meer verkopen. Het kamp Bayer wil vasthouden aan de koopovereenkomst en daar bovenop een schadeclaim.

Maatschappij Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×