Elk jaar kiest Amnesty International tien mensen uit voor de schrijfactie Write for Rights, vrijdag 9 december in BplusC, centrale bibliotheek.

Brievenactie Amnesty International in teken van recht op demonstratie

Een paar dozen met brieven op het kantoor van een regeringsleider of een gevangenisdirecteur waarin mensen vragen om een betere behandeling of vrijlating van een politiek gevangene, blijkt keer op keer te helpen. Daarom zet mensenrechtenorganisatie Amnesty International elk jaar een brievenactie op touw. Dit jaar is het thema: het recht op demonstratie.

Overal ter wereld zitten mensen in de gevangenis omdat ze protesteren tegen onrecht in hun land en opkomen voor burgerrechten. Bijvoorbeeld Aleksandra Skochilenko uit Rusland die in maart prijskaartjes in een supermarkt verving voor stickertjes met informatie over de oorlog in Oekraïne. Ze werd aangeklaagd wegens het verspreiden van valse informatie en kan tien jaar cel krijgen. Zij is een van de mensen die centraal staan in de actie Write for Rights.

Al meer dan zestig jaar schrijven jaarlijks wereldwijd rond 10 december, de Dag van de Mensenrechten, mensen brieven aan machthebbers om aandacht te vragen voor de slechte omstandigheden van gevangenen in hun land. Dit jaar is er op vrijdag 9 december weer een schrijfdag in de centrale bibliotheek van BplusC aan de Nieuwstraat. “Wij zorgen voor briefpapier en pennen en voorbeeldbrieven”, zegt Caré Groenendijk van Amnesty Leiden.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Caré Groenendijk van Amnesty Leiden.

“Het is altijd een heel sociaal gebeuren zo’n schrijfdag”, zegt Groenendijk, “mensen raken met elkaar aan de praat. Naast de voorbeeldbrieven hebben we ook kaartjes klaarliggen die je kunt beschrijven voor de gevangenen zelf. Het is voor hen heel waardevol om bericht te krijgen vanuit de hele wereld. Dat ze weten dat ze niet vergeten worden.”

Bakkerij
Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom van 11.00 tot 17.00 uur. Wie vrijdag 9 december niet kan, of liever thuis schrijft, kan ook een schrijfpakket ophalen in de bibliotheek of bij diaconaal centrum De Bakkerij op de Oude Rijn. “Daar kunnen mensen dan ook hun geschreven brieven weer inleveren”, zegt Groenendijk. “Je kunt alle brieven bij elkaar in een envelop afgeven, wij zorgen dat het gesorteerd wordt en bij het hoofdkantoor in Amsterdam wordt afgeleverd.”

Uiterlijke inleverdatum van geschreven brieven is donderdag 22 december.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×