Toekomstbeeld van de rotonde bij de Schildwacht. (Artist impression: Gemeente Leiderdorp, Antea Group, JAM* architecten).

Nieuwe berekening voor Leidse Ring Noord na stikstofuitspraak

De hoeveelheid stikstof die vrijkomt bij de aanleg van de Leidse Ring Noord (LRN) moet opnieuw berekend worden. Dat antwoordt het college van Leiderdorp op vragen van D66-raadslid Hester Barendse. De herberekening is nodig door de uitspraak van de Raad van State. Die heeft begin november geoordeeld dat de stikstofdepositie die bij de bouw van projecten vrijkomt niet buiten beschouwing kan worden gelaten.

Deze uitspraak kan gevolgen hebben voor alle bouwplannen die niet onherroepelijk zijn en die nog niet gebouwd worden. Daar valt dus ook de aanleg van het Leiderdorpse deel van de Leidse Ring Noord onder.

Het college van B & W zegt dat de bestemmingsplannen wel zijn berekend. Toch moet er, voor er een begin wordt gemaakt met de uitvoering van de plannen voor de Leidse Ring Noord, een nieuwe berekening worden gemaakt voor de aanlegfase en de gebruiksfase. Dat komt deels omdat er een nieuwe versie van het rekenprogramma AERIUS komt. Met dit programma van het RIVM wordt de uitstoot van stikstof en de neerslag daarvan op Natura 2000-gebieden berekend.

De Leidse Ring Noord is een onderdeel van de ringweg die doorgaand verkeer om het stadscentrum van Leiden en de dorpskern van Leiderdorp leidt. De Leidse Ring Noord loopt van de Plesmanlaan in Leiden tot en met de Oude Spoorbaan in Leiderdorp.

Uit de nieuwe berekening moet blijken of voor de werkzaamheden aan de Leidse Ring Noord een natuurvergunning nodig is. Dit kan volgens het college tot grote vertraging leiden omdat er dan een oplossing voor de overschrijding moet worden gevonden.

Leiden Leiderdorp Politiek Leidse Ring Noord


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×