'In mijn stad sluiten sleutels niets, maar openen ze harten'. Dat staat op de derde gedichtsteen. (Foto: Chris de Waard)

Ook oud-stadsdichter Marianne van Velzen heeft nu gedichtsteen

Het is een traditie die moet uitmonden in een dichterlijke wandeling door Leiden en omgeving. Alle dichters die in Leiden stadsdichter zijn geweest, krijgen nadat ze zijn afgezwaaid een steen voor hun voordeur met daarin een zelfgekozen strofe gegrafeerd uit een eigen gedicht.

Vrijdagmiddag was het de beurt aan Marianne van Velzen die tussen 2018 en mei van dit jaar stadsdichter van Leiden was. Voor haar woning aan de Leiderdorpse Okkenrode ligt nu een steen met de passage ‘In mijn stad sluiten sleutels niets, maar openen ze harten’.

Oud-stadsdichters Marianne van Velzen en Jaap Montagne vertellen over de herdenkingsstenen voor hun woningen.

Het is de derde dichterlijke steen die is geplaatst. Eerder werd een steen gelegd bij de woning van de eerste Leidse stadsdichter Jaap Montagne in de wijk Nieuw Leyden. Ook zijn opvolger Wouter Ydema kreeg zo’n steen voor de deur. Hij verhuisde inmiddels naar Voorschoten, maar zijn herdenkingssteen blijft liggen bij de woning in de Van ’t Hoffstraat 38 waar hij als stadsdichter woonde. “Alleen als een stadsdichter verhuist tijdens de actieve periode, verhuist de steen mee”, legt Marianne Oosterop van het Leids Literair Landschap uit. Dat is de organisatie achter het Leidse stadsdichterschap.

Cultuur Leiden Leiderdorp


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×