Voorschoten helpt clubs de winter door met steunmaatregelen energiekosten

Voorschotense verenigingen die door de hoge kosten voor elektriciteit en verwarming hun energierekening niet meer kunnen betalen, kunnen rekenen op steun van de gemeente. Die krijgt van de landelijke overheid extra geld om de clubs via subsidie te ondersteunen.

De gemeenteraad nam donderdag een voorstel aan waarin het college wordt gevraagd die gelden te oormerken voor het helpen van culturele instellingen, buurthuizen en sportclubs en een regeling op te stellen voor de verdeling van die gelden.

“We gaan kijken wie geld nodig heeft. Niet alleen sportverenigingen, maar ook culturele en maatschappelijke organisaties, zoals buurthuizen”, zegt wethouder René Zoetemelk. Clubs die de hoge rekening uit eigen middelen kunnen betalen, omdat ze spaarzaam zijn geweest en daardoor reserves hebben, worden daar als het aan Zoetemelk ligt niet voor gestraft en kunnen ook aanspraak maken op hulp. “We gaan sowieso goed kijken wie het geld het hardste nodig is.”

Wethouder Zoetemelk laat een inventarisatie maken van clubs, organisaties en verenigingen die hun energierekening niet meer kunnen betalen.

Omvallen
Er staan volgens sportwethouder René Zoetemelk nog geen clubs op omvallen, maar er zijn wel degelijk signalen dat er verenigingen zijn die het moeilijk hebben. “Een rondje langs de velden leert dat de situatie nog niet zorgwekkend is, maar per 1 januari komen er voor sommige organisaties nieuwe energiecontracten en dan kan de situatie natuurlijk wel veranderen”, zegt Zoetemelk. “Tot nu toe valt het nog mee. Het zwembad heeft bijvoorbeeld nog een vast contract.”

Zwembad
Daar prijst Pim van Hal van zwembad het Wedde zich nu wel heel gelukkig mee. “Ons contract staat nog tot 31 december volgend jaar vast.” Het zwembad heeft bovendien al enkele jaren geleden veel energiebesparende maatregelen doorgevoerd. “Nu kijken we naar zaken als het verlagen van de temperatuur van het douchewater en het verkorten van de douchebeurten. Ook willen we bewegingsmelders aanbrengen zodat verlichting automatisch uitgaat op plekken waar niemand is.”

Contributie
Zoetemelk wil niet dat de verenigingen de hogere kosten noodgedwongen doorschuiven naar hun leden. “Die hebben zelf ook te maken met hoge energiekosten.” Contributieverhogingen  sluit hij overigens niet uit. “Die hebben ook te maken met andere kosten dan die van energie. Maar we helpen de clubs de winter door. En de volgende winter, en die daarna. En als er meer nodig is, dan wat we van het Rijk krijgen, dan kom ik met een voorstel naar de raad voor de dekking van een extra bijdrage van de gemeente.”

Cultuur Maatschappij Politiek Sport Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×