Eerder dit jaar vroeg Platform Gehandicapten Leiden aandacht voor de positie van mensen met een visuele beperking in het openbaar vervoer. (Foto: Gerry van Bakel)

Platform Gehandicapten Leiden: nog steeds veel obstakels in het verkeer

Het is vandaag zestien jaar geleden dat de Verenigde Naties het ‘Verdrag Handicap’ aannamen. Tien jaar later ondertekende ook Nederland dat verdrag dat vereist dat iedereen toegang moet hebben tot de samenleving. Denk aan openbare gebouwen, werkgelegenheid, vervoer. In Leiden maakt het Platform Gehandicapten zich daar hard voor.

“We hebben wel goed contact met de gemeente”, zegt Abel Boels, sinds de zomer voorzitter van het Platform Gehandicapten Leiden. Hij heeft zeker het idee dat er naar hun ideeën en bezwaren geluisterd wordt. “Maar sommige zaken zijn hardnekkig. Deelnemen aan het verkeer blijft lastig.”

Abel Boels, voorzitter Platform Gehandicapten Leiden in gesprek met Nieuws071-presentator Chris de Waard.

“Waar de Breestraat overgaat in de Korevaarstraat, is een zogenaamde shared space, dat betekent dat je op elkaar moet letten. Maar als je blind bent, zie je de ander niet en moet je maar hopen dat hij of zij op jou let. Ook staan er vaak fietsen of reclameborden op de zogenaamde geleidestroken op de stoepen. Dat is niet alleen vervelend voor mensen met een visuele beperking”, zegt Boels. “Ook als je in een rolstoel zit, heb je daar last van.”

Chaos
Het stationsgebied staat de laatste tijd bij iedereen bekend om de chaos, maar voor mensen die een rolstoel gebruiken of een visuele beperking hebben, is het helemaal een uitdaging. “Ik heb laatst meegedaan met een proef waarbij ik een donkere bril op kreeg en zo mijn weg moest zien te vinden langs zo’n geleidestrook”, vertelt Boels. “Nou dat valt niet mee. We proberen mensen steeds opnieuw bewust te maken van de positie van mensen met een beperking in de openbare ruimte.”

Wie meer informatie wil over het werk van Platform Gehandicapten Leiden kan terecht op hun website.

 

 

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×