(Foto: Reinout van Gulick, Video: Doorbraak).

Actiegroep Doorbraak hangt protestbord op aan Indiëmonument

Doorbraak heeft het protestbord opgehangen aan het Indiëmonument in Park de Put. Dat zegt de ‘buiten-parlementaire actiegroep’ in een video en op hun website.

“Vanochtend hebben we het Leidse Indië-monument in park De Put omgevormd tot een herdenkingsmonument voor het Indonesische verzet.” Ze noemen het ‘volkomen immoreel’ dat ‘niet de verzetsmensen die opkwamen voor vrijheid, maar de bezetters en plunderaars geëerd worden met een monument’.

Op het bord staat de tekst ‘Aan de Indonesische verzetsstrijders. Die voor vrijheid en onafhankelijkheid vochten tegen het misdadige koloniale regime van Nederland.’

In juni werd het monument al eens ingepakt met vuilniszakken. Ook dat was gedaan door Doorbraak. “Die beelden horen op de afvalhoop van de geschiedenis. We voegden de daad bij het woord, en verpakten het Indië-monument in Leiden alvast in vuilniszakken”, zo luidde toen de verklaring.

Doorbraak laat weten niet te stoppen met hun acties tot de stad ontdaan is van wat ze ‘koloniale en racistische propaganda’ noemen.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Leidse Beeldenstorm


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×