Leiden telt vele verkamerde panden. (Foto: Archief Sleutelstad).

Partij Sleutelstad: 'Wacht niet op Den Haag met invoering opkoopbescherming'

De gemeente Leiden stelt het beloofde pakket aan maatregelen om de woningmarkt te reguleren voorlopig uit. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Tot frustratie van de Partij Sleutelstad, die vreest dat de maatregelen nog langer op zich laten wachten.

Het pakket bestaat uit drie onderdelen: de Wet goed verhuurderschap, een wijziging van de Huisvestingswet en de opkoopbescherming. De gemeente Leiden wil de drie maatregelen in één keer invoeren. Dat kan pas als de wijziging van de Huisvestingswet door de Eerste Kamer is goedgekeurd. En dat duurt nog even. “Die wijziging wordt pas op z’n vroegst op 1 juli 2023 goedgekeurd door de Eerste Kamer. Mogelijk zelfs later want men vreest nu al voor vertraging”, zegt Thijs Vos van Partij Sleutelstad.

Zijn partij wil dan ook dat Leiden niet wacht op Den Haag, maar dat de opkoopbescherming nu alvast wordt ingevoerd. “In het geval van de opkoopbescherming zijn er heel veel gemeentes die dat al hebben ingevoerd. Dat kan al sinds 1 januari 2022. In Leiden hebben we daar ook al best wel vaak op aangedrongen.”

Thijs Vos bij Nieuws071 in gesprek met Chris de Waard over de woningmarktregulering in Leiden.

De opkoopbescherming is volgens Vos hard nodig, omdat steeds meer woningen in Leiden worden opgekocht. “In 2009 was dat twee procent van de woningen, in 2020 was het toegenomen tot 26 procent.”

Samen met de SP, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie heeft Partij Sleutelstad vragen gesteld aan het college van B en W.

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×