Voorzitter Ruud van Steen was te gast bij Cultuur071. 

Zeemanskoor Rumor di Mare organiseert meezingavond

Zeemanskoor Rumor di Mare houdt vanavond om 19.30 in Grandcafé de Burcht hun traditionele Open Repetitie waarbij bezoekers mee mogen zingen met de liederen van het koor. Dirigent Harm Huson heeft het programma speciaal aangepast om makkelijk te kunnen meedoen. Dit keer is er bovendien een kerstveiling waarvan de opbrengst ten goede komt van het Sea Folk & Shantyfestival ‘Naar Zee, Naar Zee!’ dat het koor in juni 2023 voor de zevende keer hoopt te organiseren.

Rumor di Mare, winnaar van de Gouden Zuidwester, heeft een repertoire van wel honderd liederen van over de hele wereld. Deze zijn vaak bewerkt door de dirigent tot meerstemmige versies en voorzien van begeleiding op accordeon, gitaar, banjo en viool en met slagwerk.

Voorzitter Ruud van Steen vertelt dat veel liederen ontstaan zijn om de zeelieden te helpen hun werk in een vast ritme te doen. Dat zijn vrolijke ritmische liederen die je steeds kunt herhalen. Daarnaast zijn er heel veel verhalende liederen, voor ’s avonds in de kajuit. Die hebben vaak een heel ander karakter en vaak is daar een solist bij die het verhaal voorzingt, waarna het koor dat herhaalt. Veel van die verhalende liederen gaan over de walvis vangst, de ontberingen op zee en de bezoeken aan de havens en de meisjes, en natuurlijk drank.

Saamhorigheid hoort bij zeemansliederen. Van Steen kijkt dan ook uit naar het komende festival, wanneer weer diverse zeemanskoren naar Leiden zullen komen. Tijdens het festival eindigt elk koor ook altijd met een nummer dat ze samen zingen met het volgende koor. “En we eindigen met een concert met alle koren samen.”

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×