Zoutkist. (Foto: Chris de Waard).

Gemeente gaat extra zoutkisten neerzetten in Leidse wijken

Om plekken waar de medewerkers van de gemeentelijke afdeling beheer niet zo vaak komen, sneller ijsvrij te maken, komen er extra zoutkisten in Leidse wijken. Fractievoorzitter Antoine Theeuwen van de SP vroeg mede namens de VVD hoe het toch kon dat het de afgelopen vorstperiode op zoveel plekken weer helemaal misging.

Door de regenval tijdens de vorst was het op veel Leidse wegen spekglad. Dat leidde tot ongelukken en valpartijen. Theeuwen: “De ziekenhuizen moesten vol aan de bak. Alleen het LUMC telde vorige week donderdag al 81 gewonden waarvan er een aantal ook moest worden opgenomen.”

Vorig jaar vroegen de twee partijen het college om een nieuw plan op te stellen voor de gladheidsbestrijding. “Dat is wel gedaan, maar blijkbaar is het onvoldoende. Er moet een tandje bij”, vond Theeuwen.

Opgesloten
Volgens de voorman van de Leidse SP had de gladheid tot gevolg dat veel mensen, vooral in wijken waar minder gestrooid werd, vijf dagen lang opgesloten zaten in hun woning. Hij kan het weten, want de SP’er is aan het herstellen van een hernia en nam zelf ook geen risico’s op de gladde stoepen. “Maar we moeten er gewoon voor zorgen dat mensen deel kunnen nemen aan het maatschappelijk leven. Het zorgen voor begaanbare wegen in de hele stad, is onze verantwoordelijkheid.”

De gladheid had nog meer gevolgen voor het openbare leven. Zo had de vrijdagmarkt bij de Kopermolen vorige week geen enkele klant, hoorde Theeuwen achteraf van de marktkooplui. Ook werd in Meerburg en Roomburg het huisvuil niet opgehaald. Dat laatste wordt voor de kerst alsnog gedaan, zo beloofde wethouder Ashley North.

Strooizout
Hoewel de medewerkers van de afdeling beheer volgens de wethouder ongelooflijk hard hebben gewerkt, lukt het niet altijd om overal de gladheid te voorkomen. De vraag van Theeuwen om in wijken strooizout beschikbaar te stellen, zodat mensen ook zelf kunnen strooien, beantwoordde de wethouder dan ook positief. Op meer plekken komen zoutkisten. Overigens kunnen inwoners ook nu al gratis strooizout ophalen bij de gemeentewerf aan de Kenauweg in de Stevenshof. “Behalve als het langdurig vriest en er ‘zoutnood’ ontstaat, dan stoppen we daar tijdelijk mee.”

14071
De communicatie rond het strooizout wordt ook verbeterd. Wie nu 14 071 belt, krijgt geen bevredigend antwoord op vragen over strooizout. Dat gaat volgens North snel veranderen, want die afdeling wordt snel voor alle informatie voorzien.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×