Per 1 januari geldt voor de snorfietsers ook een helmplicht. (Foto: Chris de Waard).

Helmplicht snorfietsers gaat 1 januari in

Er komt een einde aan het vrije leven van bezitters van een snorfiets. Over een week gaat ook voor hen een helmplicht gelden. Net als voor brommerrijders is per 1 januari het dragen van een helm verplicht voor tweewielers met een blauw kenteken. De politie handhaaft op het niet dragen van de helm. De helmplicht geldt ook voor mensen die achterop een snorfiets of -scooter zitten.

De helmplicht is er gekomen op initiatief van artsen. Het dragen van een helm moet hoofd- en hersenletsel en doden voorkomen. In veel andere Europese landen is de helm al verplicht voor de tweewielers met een maximumsnelheid van 25 km per uur. In Nederland zijn 800.000 scooters en snorfietsen.

Wie betrapt wordt op het rijden zonder helm kracht een boete van honderd euro. Dat geldt ook voor het rijden met een niet-goedgekeurde helm. Goedgekeurde helmen zijn er vanaf vijftig euro. Er kan worden gekozen tussen een brommerhelm, een scooterhelm en een speed pedelec helm.

De komende tijd worden snorfietsers met de campagne ‘Helm Op‘ gewezen op de helmplicht. Volgens verkeersofficier Achilles Damen is het door de lange aanloop en de berichtgeving  over de naderende invoering van de helmplicht voldoende duidelijk dat er vanaf 1 januari een helmplicht geldt. “De politie gaat daarom niet eerst uitgebreid waarschuwen, maar kan meteen een boete uitschrijven.”

Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×