Aan de randen van de vuurwerkvrije zones heeft de gemeente Leiden borden opgehangen. Overigens hangt het bord op de foto niet bij het station. (Foto's: Chris de Waard).

Afsteekverbod voor vuurwerk nu ook in binnenstad en stationsgebied

Wie komende jaarwisseling vuurwerk wil afsteken is aangewezen op een kleiner gebied dan bij de overgang van 2019 naar 2020. Komende jaarwisseling is ook het gebied rond station Leiden Centraal aangemerkt als vuurwerkvrije zone.

De afgelopen twee jaarwisselingen gold er een landelijk vuurwerkverbod om de zorg tijdens de coronapandemie niet verder te belasten. Ondanks dat verbod werd er zeer veel vuurwerk afgestoken. Dat is ook de reden waarom Leiden nog niet is overgegaan op een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk binnen de gemeentegrenzen. Volgens burgemeester Lenferink is dat niet te handhaven.

Overigens is ook het vuurwerkverbod in de binnenstad, zoals dat bij de jaarwisseling 2019-2020 gold, slecht nageleefd. Onder andere mensen die geen Nederlands spreken, hadden geen idee dat het afsteken van vuurwerk binnen de singels niet was toegestaan. Voor hen is deze informatie nu ook in het Engels beschikbaar. Of het veel gaat uitmaken, valt te bezien.

Andere gebieden in Leiden waar al langer een verbod geldt op het afsteken van vuurwerk zijn alle parken, de hele Oostvlietpolder, het gebied rond het dierenasiel in de Stevenshof en rond het park met dierenweide bij het Jacques Urlusplantsoen. De binnenstad en het Stationsdisctrict komen daar dus bij, zoals is aangegeven op het hierboven afgebeelde kaartje.

De vuurwerkvrije zones zijn aangegeven met waarschuwingsborden aan de randen van de gebieden. Iedereen die in het gebied woont waar het afsteken van vuurwerk taboe is, heeft bovendien een informatiekaart van de gemeente in de bus gekregen.

Dieren
“Met het instellen van de vuurwerkvrije zones beschermen we mensen, dieren en de natuur”, schrijft burgemeester Lenferink op de informatiekaart. “Dieren hebben veel last van vuurwerk. Ze worden angstig, raken in paniek of kunnen gewond raken door vuurwerk. En ieder jaar zijn er helaas ook ernstige ongelukken waarbij volwassenen en kinderen gewond raken.”

Volgens de gemeente waren de ervaringen met de vuurwerkvrije zones in de afgelopen jaren positief. “In die zones is er veel minder gevaar, schade en overlast door vuurwerk, daarom breiden we de zones nu uit en willen we in de toekomst de hele stad vuurwerkvrij maken.”

Afsteken
Vuurwerk mag alleen worden afgestoken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur ’s nachts. Buiten die tijden is het afsteken van vuurwerk illegaal en kan er een boete worden opgelegd.

Verboden
Het is verboden om categorie F3 en F4 vuurwerk af te steken. Vuurwerk is onderverdeeld in vier categorieën. Het vuurwerk dat nu niet meer is toegestaan, valt onder de noemer ‘professioneel vuurwerk’. Door de aanscherping is het dit jaar onder meer niet toegestaan om knalvuurwerk, vuurpijlen en Romeinse kaarsen af te steken. Ook carbidschieten en het oplaten van wensballonnen is in Leiden niet toegestaan.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×