Europees wetenschapsjaar nadert einde

Nog een paar dagen en dan is Leiden weer gewoon de Sleutelstad in plaats van European City of Science. Het themajaar dat op 1 januari begon, nadert het einde. Om daar bij stil te staan vond afgelopen week al het ‘Finale Festival’ in de Stadsgehoorzaal plaats waar werd teruggeblikt op het bijzondere jaar dat begon tijdens de corona lockdown en daardoor noodgedwongen wat langzamer dan gepland op gang kwam. Op 22 januari was de officiële aftrap van het jaar met minister Robbert Dijkgraaf.

De allereerste activiteit van Leiden 2022 was op 1 januari 2022 om 8.00 uur de eerste uitzending van Radio Weetlust op Sleutelstad met als dagonderwerp de ‘Euro’ en was oud-president van de Nederlandse Bank Nout Wellink een uur lang te gast.

Presentator Lucien Geelhoed, later bijgestaan door Gideon Roggeveen, namen elke ochtend een uur radio voor hun rekening waarbij telkens aansprekende gasten werden gezocht bij het onderwerp van de dag. Al die onderwerpen stonden in de Leiden 2022 scheurkalender die op zeer grote schaal is verspreid.

Laatste
De laatste uitzending van Radio Weetlust is aanstaande zaterdag 31 december 2022. Speciaal voor die laatste keer duurt het programma een uur langer en zijn alle gasten van het afgelopen jaar uitgenodigd om de uitzending live bij te wonen. Alle ruim 365 (soms waren er twee gasten) zullen niet komen, maar vele tientallen hebben inmiddels al aangegeven langs te zullen komen. Thema is op de laatste dag van het jaar ‘Druif’. Zou dat te maken hebben met de Champagnekurken die knallen?

Toekomst
Afgelopen donderdag, de dag van het Finale Festival, was het dagonderwerp ‘Toekomst’. “We geven de fakkel door aan beleidsmakers en andere organisatoren”, was het devies van de organisatie bij die afsluitende bijeenkomst die natuurlijk alleen kon plaatsvinden op de 22e van de laatste maand van het jaar. “Het was een jaar waarin met meer dan 250 partners een programma van 365 dagen over kunst, kennis en kunde tot stand kwam. Het model laat de wijze zien waarop Leiden met kleinschalige bottom-up activiteiten, duurzame relaties tussen wetenschap en samenleving tot stand bracht.”

Leiden Maatschappij Science Leiden 2022


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×