De baan van Peter Lammens in het museum. (Video: Roeland van Wely en Hans Stauttener).

Rijden met oude kleine Märklin-treintjes als eerbetoon aan overleden museumvoorzitter

Oude kleine stoomtreintjes razen over het spoor in een van de hallen van museum Stoomtrein Katwijk Leiden. Het zijn de oude Märklin-treinen van de in 2020 op 87-jarige leeftijd overleden oud-voorzitter van het museum, Peter Lammens. “Voor het eerst sinds zijn overlijden rijden we er weer mee”, vertelt Aalt van den Ham, vrijwilliger bij het museum.

“Peter begon de treinbaan vlak na de oorlog toen hij van zijn vader zijn eerste stoomtrein kreeg. De eerste keer dat we met elkaar reden was privé bij hem thuis. En dat was zo’n groot succes, dat we daar een jaarlijkse traditie van hebben gemaakt.” Door corona kon vorig jaar de baan niet worden opgezet. Niet alles wat rijdt is Märklin. Er rijden ook Amerikaanse en Engelse treinen. Het schouwspel is een bont geheel van kleuren, miniatuurpersonen- en goederenvervoer uitgevoerd in blik.

“Het is gewoon speelgoed. We gaan er alleen beter mee om als toen, want anders had het nu niet meer bestaan. Tot vrijdag 30 december is de baan in het museum te zien. In januari rijden we nog met met eigen treinen op de baan achter gesloten deuren. Daarna wordt alles weer afgebroken”, aldus Van den Ham. Dan is het weer wachten op volgend jaar. Het is een mooi eerbetoon aan de oud-voorzitter.

Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×