Onder andere in het Duinhof viel een auto ten prooi aan de vlammen. (Foto: Regio15).

Lenferink: 'Beheersbare jaarwisseling, maar wel met veel politie-inzet'

Het is altijd lastig om precies te benoemen hoe beheersbaar iets was, maar er hebben zich geen grote incidenten voorgedaan’. Dat zegt de Leidse burgemeester Lenferink op de ochtend na de jaarwisseling. “Het was wel heel erg druk en er zijn wel een paar vervelende incidenten geweest. Het bekogelen van de hulpdiensten met vuurwerk zoals in de Wierickestraat is gebeurd, is natuurlijk belachelijk.”

Hoewel het op veel plekken rustig bleef, dreigde het vooral in de vroege avond mis te gaan in de Stevenshof. Daar was het volgens Lenferink erg onrustig en alleen door een stevige inzet van de politie kon worden voorkomen dat het daar uit de hand liep. Er werden acht jongeren opgepakt.

In andere wijken bleef het juist rustiger dan in eerdere jaren. “In de Slaaghwijk was de sfeer gemoedelijk’, vertelt Lenferink. Naast de Stevenshof sprong eigenlijk alleen de Wierickestraat er in negatieve zin uit. “Daar is wel flink opgetreden door de politie, zodat ze hulpdiensten hun werk konden doen.” Het ging daarbij om het blussen en voorkomen van grote vreugdevuren op straat. “Dankzij dat ingrijpen is het ook daar uiteindelijk niet heel groot geworden. Wel bleef het de hele avond een beetje onrustig in die omgeving.”

Bekogelen
Met meest kwalijke noemt Lenferink het bekogelen van de medewerkers van de gemeente en de brandweer met vuurwerk. “Het lijkt wel of mensen dat steeds normaler gaan vinden, maar het is echt heel ernstig.” Enige pluspunt is hier dat niemand gewond is geraakt door het op hen afgeschoten vuurwerk.

(Vreugde)vuren
Overal in de stad en de regio waren heel veel kleine brandjes. Vooral vreugdevuren, maar ook gingen verschillende auto’s in vlammen op. Een overzicht van de schade is er nog niet. Wel is duidelijk dat deze aanzienlijk is. Een peperdure Porsche liep bijvoorbeeld fikse brandschade op en ook aan de Drontermeerlaan en het Duinhof gingen auto’s in vlammen op.

Vuurwerkvrij
Dat er in de Leidse binnenstad en de omgeving van het station geen vuurwerk mocht worden afgestoken, lijkt wel bij veel mensen te zijn doorgedrongen. Volgens Lenferink werd er duidelijk minder vuurwerk afgestoken dan in voorgaande jaren. “Maar het was zeker niet zo dat er geen vuurwerk werd afgestoken”, erkent de burgemeester die al met al redelijk tevreden terugkijkt op de viering van oud en nieuw in Leiden.

Handhaven
Intensief handhaven op het vuurwerpverbod in gebieden waar dat van kracht was, gebeurde niet. “Maar het was vooral ook wel duidelijk dat de inzet op dat vlak beperkt zou zijn”, zegt de burgemeester. Tijdens de jaarwisseling worden er sowieso al veel meer mensen dan normaal ingezet en extra capaciteit voor het nauwgezet handhaven van het afsteekverbod voor vuurwerk is er gewoonweg niet.

Treintjes
In de hele stad reed de politie wel rondjes om samen met de brandweer en de medewerkers van de afdeling beheer van de gemeente Leiden de boel in de gaten te houden. Als er ergens een stapel afval of pallets werd aangetroffen, verdween die in de kraakwagen. Met het inzetten van die ’treintjes’ zoals de gemeente dat noemt, worden veel brandjes voorkomen of in de kiem gesmoord. De treintjes kwamen 23 keer in actie.

Duizend euro
Ook boa’s en bikers van de politie surveilleerden in de stad en spraken groepjes jongeren aan die in de buurt stonden van plekken waar overduidelijk veel vuurwerk de lucht in ging. Tot boetes leidde dat voor zover bekend niet. Wel werd aan verschillende personen, net als al in de aanloop naar de jaarwisseling gebeurde, een last onder dwangsom opgelegd. Van zo’n voorwaardelijke boete gaat een afschrikwekkende werking uit. Bij herhaling moet iemand die wordt betrapt diep in de buidel tasten. Het gaat om bedragen tot wel duizend euro.

Taskforce
In de Veiligheidsregio Hollands-Midden was de afgelopen periode de taskforce ‘Onze hulpverleners veilig’ actief. Die heeft zich ingezet om aandacht te vragen voor een veilige jaarwisseling voor de hulpverleners. “Agressie en geweld tegen hulpverleners is ontoelaatbaar en daarom werkt de veiligheidsregio samen met politie en OM aan een zerotolerancebeleid op agressie en geweld tegen hulpverleners. Tegen verdachten wordt direct aangifte gedaan en hen via het snelrecht verzocht zich op zeer korte termijn te verantwoorden in de rechtbank. Er is voor zover bekend door hulpverleners in onze veiligheidsregio geen enkele keer aangifte gedaan.

Cijfertjes
De Brandweer Hollands Midden heeft deze jaarwisseling 111 meldingen afgehandeld. In Leiden gin het om 34 meldingen. Al met al in de veiligheidsregio een stuk minder dan de 148 meldingen vorig jaar en 121 meldingen in 2020. De politie in Hollands Midden meldt geen grote incidenten. In Leiden heeft de politie de brandweer en gemeente ondersteund bij het afblussen en opruimen van enkele vreugdevuren en opgetreden bij enkele kleinere incidenten.

Per gemeente
In Leiden kreeg de brandweer 34 meldingen te verwerken. Twee keer ging het om een woningbrand, vijf meldingen gingen over een voertuigbrand en zevenentwintig hadden betrekking op container- en kleine (afval)branden. Een jaar geleden waren dat er nog 67. Ook de politie noteerde minder incidenten: 24 tegenover 38 bij de vorige jaarwisseling.

Leiderdorp
Brandweer: 9 meldingen voor kleine (afval) en buitenbranden en een melding van een voertuigbrand. (jaarwisseling 2021-2022 totaal 4 meldingen). Politie: 1 aan de jaarwisseling gerelateerd incident. (jaarwisseling 2021-2022 totaal 2 jaarwisseling gerelateerde incidenten).

Oegstgeest
Brandweer: 2 meldingen voor kleine afvalbranden. (jaarwisseling 2021-2022 totaal 7 meldingen). Politie: 3 jaarwisseling gerelateerde incidenten. (jaarwisseling 2021-2022 8 jaarwisseling gerelateerde incidenten).

Voorschoten
Brandweer: 2 meldingen van kleine afvalbranden. (jaarwisseling 2021-2022 totaal 1 meldingen). Politie: 3 jaarwisseling gerelateerde incidenten. (jaarwisseling 2021-2022 totaal 10 jaarwisseling gerelateerde incidenten).

Zoeterwoude
Brandweer: geen meldingen. (jaarwisseling 2021-2022 geen meldingen). Politie: 1 aan de jaarwisseling gerelateerd incident. (jaarwisseling 2021-2022 totaal 1 incident).

Ziekenhuizen
Tussen 22.00 en 05.00 uur was er een duidelijk verschil in drukte bij de drie ziekenhuizen en huisartsenposten in de regio. In het westelijk gedeelte van de veiligheidsregio, waaronder het LUMC en de huisartsenpost De Limes vallen, was het rustiger dan vorig jaar. In het oostelijke gedeelte van de regio, waaronder Huisartsenpost Midden Holland, het Groene Hart Ziekenhuis en het Alrijne Ziekenhuis vallen, was het juist veel drukker dan vorig jaar.

De drukte liep bij de Spoedeisende Hulp van het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp zelfs zo op, dat de SEH twee uur gesloten werd. Dat gebeurde in samenspraak met het LUMC en het Groene Hart Ziekenhuis. Die sluiting was overigens niet alleen aan de jaarwisseling te wijten. Er was ook al een behoorlijke overloop vanuit de avonddienst die zorgde voor een verhoogde druk tijdens de nacht. De oplopende wachttijden leidde wel tot enkele scheldpartijen. Of, zoals het ziekenhuis het zelf noemt: “Verbale agressie en geagiteerde patiënten.”

In totaal zijn er in de hele Veiligheidsregio Hollands-Midden 41 personen behandeld aan verwondingen die aan de jaarwisseling zijn toe te schrijven. Het ging om negentien vuurwerkslachtoffers en zes personen die gewond raakten bij vechtpartijen. In één geval werd iemand behandeld na een ongeval in het verkeer. Tenslotte zijn er twaalf mensen behandeld die veel te diep in het glaasje hadden gekeken en vier personen hadden gezondheidsklachten na het gebruik van drugs.

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×