Bidons met drinken en bananen op de rand van het zwembad tijdens de Albert Spijker Memorial 100x100. (Foto's: Gerry van Bakel).

Recordbedrag bij elkaar gezwommen tijdens Albert Spijker Memorial in De Zijl

Zwemmen ter nagedachtenis van clubicoon Albert Spijker en geld bijeen brengen voor de stichting Spieren voor Spieren. Leden van ZVL-1886 doken gisteren massaal het zwembad in om 100×100 meter te zwemmen, of een iets kortere afstand. Dat leverde uiteindelijk 14.556 euro op.

Bij de vorige editie bleef de teller steken op ruim twaalfduizend euro en dochter Sterre Spijker had zichzelf en al haar clubgenoten uitgedaagd dat bedrag te overtreffen. Al voor de 100×100 van start ging, was die grens gepasseerd, zo vertelde Spijker aan de rand van het zwembad. Zelf zwom ze ook mee. “Ik ga 100×75 doen, dat is honderd keer drie banen zwemmen in drie uur en twintig minuten.”

Een reportage over de Albert Spijker Memorial van verslaggeefster Gerry van Bakel.

Wethouder Fleur Spijker kwam om kwart voor zeven het officiële startsein geven. “Ik vind het een geweldig evenement. Spieren voor Spieren is natuurlijk een heel goed doel en als wethouder van Sport en Gezondheid vin ik het ook heel erg leuk om te zien dat zoveel mensen 2023 beginnen met sporten.”

Ambitieus
Bij deze editie blijft de wethouder en nicht van Albert Spijker op de kant staan om aan te moedigen, maar wethouder Spijker heeft onlangs bij Sleutelstad beloofd dat ze de volgende keer ook mee zwemt. “Dat is best ambitieus, want ik ben niet zo’n geoefende zwemmer.”

Jacob Spijker, ook een clubicoon, zwemt ook weer mee. “Ik houd het dit keer bij de 100×75, want ik heb net een fikse griep gehad. Ik zwem in dezelfde baan als mijn nicht Sterre, zo kunnen we elkaar er doorheen slepen.”

Ook voormalige waterpolomaatjes als Andy Hoepelman, Michael Klaversteijn en Hans Trijsburg zijn van de partij.  “Albert was een hele bijzondere sportman”, zegt Trijsburg, “het is fijn om de herinneringen aan hem op te halen.” Trijsburg neemt dit jaar ook zijn zoon en dochter mee. “Ik moet er steeds harder voor trainen om ze bij te houden. Zij worden steeds sneller, maar in afstand red ik het nog.”

Samen
Voorzitter Caspar Boendermaker van ZVL-1886 is trots op dit evenement van zijn club. “Ik zie hier waterpoloërs, zwemmers en triatleten met elkaar zwemmen. We komen echt samen als vereniging om dit te doen. En dan ook nog een recordbedrag opgehaald voor Spieren voor Spieren.”

Als het aan Sterre Spijker en alle andere organisatoren en deelnemers ligt, komt er volgende kerstvakantie weer een nieuwe editie van de Albert Spijker Memorial. Albert Spijker overleed in  oktober 2016 op 64-jarige leeftijd, aan de gevolgen van acute leukemie die zeven maanden daarvoor bij hem was ontdekt. Spijker was op dat moment voorzitter van De Zijl Zwemsport die later is opgegaan in fusieclub ZVL-1886. De 100×100 bestond al langer als zwemevenement en Albert Spijker was vanaf de eerste editie een enthousiaste deelnemer. Na zijn overlijden werd de naam Albert Spijker Memorial toegevoegd aan het evenement.

  • Wethouder Fleur Spijker in gesprek met nicht Sterre Spijker die de ASM organiseert ter nagedachtenis van haar vader Albert Spijker.
    Wethouder Fleur Spijker in gesprek met nicht Sterre Spijker die de ASM organiseert ter nagedachtenis van haar vader Albert Spijker.
Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×