De saus is smaakvol, een tikkeltje pittig en verrassend romig door de aardappel. Bijgaand een foto van de bakplaat - kan niet mislukken. Eet smakelijk! (Foto: Josine Heijnen).

Koken zonder dieren: romige pastasaus uit de oven

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week het recept van Josine Heijnen van Goeie Mie Gin.

Als liefhebbers van een snelle hap valt pasta bij ons thuis altijd in de smaak. Hieraan geeft gehakt een bepaalde structuur en smaak, dus naar een vervanging van de saus was het wel even goed zoeken. Nepgehakt vind ik lekker in wraps, maar werd in de pastasaus geen groot succes. Hier mijn ‘lifehack’ voor een lekkere tomatensaus die je kunt gebruiken voor pasta en lasagna. Deze kan zo over de spaghetti, maar je kunt ook nog wat ingrediënten toevoegen. Ik doe er zelf nog wel eens wat blokjes courgette (nog wel even 5 minuten laten pruttelen zodat ook die zacht worden) of wat verse basilicum bij.

De totale bereidingstijd van dit recept is meer dan een uur. Een half uur in de oven en dan nog een half uur in de pan laten pruttelen. Je kunt het goed van tevoren maken, maar natuurlijk kan je ondertussen ook gewoon nog wat werk verrichten of de was in de droger stoppen.

Ingrediënten – voor 4 personen
900 gram rijpe tomaten
450 gram paprika (rood, maar zoals je op de foto ziet nam ik uit praktische overwegingen verschillende kleuren)
2 sjalotten
2 knoflookteentjes
100 gram aardappelen
1 klein blikje tomatenpuree
2 takjes rozemarijn
1 limoen
1 handje basilicum
50 ml rode wijn
Een eetlepel balsamicoazijn
Olijfolie voor over de groenten op de bakplaat – naar eigen inzicht

Bereiding
Stap 1. In de oven
Lekker handig en snel: snijd de grotere ingrediënten in vier stukken (tomaat, aardappel, paprika) en de kleine in tweeën (sjalotten, knoflook, limoen).

Leg alles op de bakplaat, strooi de rozemarijn eroverheen, zout, peper en tot slot de olijfolie en balsamicoazijn. Nu een half uur in de oven (200 graden).

Stap 2. In de pan
Leg de limoen even apart en giet de rest van de bakplaat leeg in een braadpan. Voeg de basilicum toe en pureer met de staafmixer.

Pers de limoen en roer erdoorheen, zet de pan op een laag vuurtje.

Tot slot:
Voeg de rode wijn en tomatenpuree toe. Nog een half uur laten pruttelen, en de saus is klaar! Een kwartier is ook al genoeg – maar hoe langer, hoe beter. Morgen is de saus nog lekkerder!

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×